На 20 януари 2019 да почерпят

ЦСКА продаде Мауридес

Американски военни убиха 52 сомалийски ислямисти при въздушен удар

Николай Банев с писмо от следствения арест

Тайбе и ансамбълът отличени в Нощта на шампионите

Тръмп обяви, че е избрано мястото за срещата му с Ким Чен-ун

Брутален феминизъм и политкоректни глупости в „Капитан Марвел“ Новата партийна линия се спазва от Холивуд

„Битка“ под водата САЩ-Русия – 0:1 Американците се самоуспокоиха като победител след края на Студената война

17 мигранти са в неизвестност, след като лодка се преобърна край Либия

Общинските съветници от БСП питат Фандъкова защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

„Левски“ тръгна с хикс срещу руснаци, Стоянович доволен от промените в клуба

Отмениха и забавиха около 6 700 полета заради снежните бури в САЩ

Меркел заяви, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение

България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами

Броят на загиналите при пожара около мексиканския горивопровод достигна 66

Тръмп помита либерализма, предстоят световни промени

Хората предпочитат политици с доза щуротия в поведението и лексиката си пред рационално хладните с академичен изказ субекти

Доналд Тръмп победи Хилъри Клинтън и е 45-ят президент на САЩ напълно закономерно. Мнозина са изненадани, но то защото или не са анализирали надълбоко, или са мислели за желаното като за действително. Продължителният и изключително тежък предизборен маратон в Щатите не може да преодолее успешно никой случаен кандидат. До най-високия политически пост в тази страна достигат само подкрепени от мощни финансово-икономически кръгове лица.
Тръмп от немското Trumpff буквално се превежда като “коз”. Несъмнено и зад него стоят такива могъщи фактори и чрез него те надцакаха стоящите зад Клинтън други групи от най-едрия капитал. За пред хората обаче той се представя като символ на американската мечта – ето как един най-обикновен милиардер може да стане дори президент. През 2016 г. според класацията на на “Форбс” на най-богатите хора е на 156-а позиция в САЩ и на 324-та в света. Освен като “коз”, Trumpff се използва за означаване на “ценен ресурс” и като”изненада”, за да се получи някакво предимство

Какъв ли не го изкараха и продължават да го рисуват противниците му оттам и отсам Атлантика. Шут бил, луд бил, цял Хитлер и почти Путин! А той е много сериозен и психически нормален човек, макар много ярък и артистичен представител на големия бизнес. Че откъде иначе ще се вземат големите му успехи в тази тежка, рискована, стресова и безмилостна до крайна свирепост дейност!

Друго нещо са публичните образи, в които по различно време е влизал Тръмп през продължителния си, наситен с перипетии, битки и успехи досегашен живот. Разбира се, различен е при това често разнообразно нюансиран според конкретните ситуации е и предизборният му образ. Ами в огромен спектакъл с много действия и сценарни сложнотии участваше човекът, справи се отлично пред милиардна публика! Като преодоля многобройни препятствия, понесе чувствителни удари, включително и в гръб, в отговор нанесе още повече и още по-болезнени.

Боец от най-висока класа – това е Доналд Тръмп. Боец по природа, възпитание и подготовка. Такъв, какъвто е нужен на САЩ и на стоящите зад него лица от американския и световния истеблишмент с оглед извънредно трудния и опасен завой, който се налага да извърши тази велика страна. В името на запазването на нейната водеща роля в света, за подобряването на качеството на живота на мнозинството американци, с оглед и интересите на владеещите големи капитали.

Крушката си има опашка. Наследил е генетично тези качества от баща си, притежавал и показвал същия профил и достигнал пределна възраст при изпълнен с перипетии и люти битки живот. По свой образ и подобие е възпитавал сина си в детството и юношеството. Редица любопитни и знакови личностни успоредици могат да се прокарат между Тръмп и 26-я президент на САЩ Теодор Рузвелт.

Типичен консерватор модернист, онзи голям мъж с борбена и активна младост след 1901 г. с изключителен устрем и енергия извършва забележителни за Америка и света дела. Получава Нобелова награда не авансово като Обама, а след първия си мандат на поста за успешните усилия за сближаване с Япония и Русия. От редица нюанси в политическите изявления на Тръмп може да се предположи, че ще следва идейно-политическите подходи и методи на знаменития си съгражданин и предшественик, верен на своя стил и доколкото позволяват времето и обстоятелствата през XXI в.

Малко преди изборния ден в знаковия за американската история град Гетисбърг Тръмп произнесе особено съществена реч: “Президентът Линкълн бе изправен пред невиждан разкол в страната и се надявам, че ще можем да вземем пример от него и да победим разделението, пред което сме изправени ние днес… страната е в беда и разбрах, че не мога просто да стоя и да гледам отстрани… че съм длъжен да се намеся… зная как се води играта във Вашингтон и на Уолстрийт, наясно съм как се заобикалят правилата в ущърб на обикновения американец. Това са разбойнически правила… Днешната система е абсолютно неработеща и основана на мошеничество… Медиите официози са важен елемент от корупционния механизъм… образуват гигантска структура, която казва на избирателите какво да мислят и какво да правят и съсипват демокрацията… Днес ние сме на кръстопът… нашите проблеми няма да се решат, ако се надяваме да го направят политиците, които ги породиха… Ще пресушим вашингтонското блато и ще го заменим с ново управление – на народа, осъществявано от народа и в името на народа, повярвайте ми! Умолявам американския народ да надмогне политическата суматоха. Предлагам ви моя план от сто дни за възвръщане на американското величие.”

Американците вярват на думите му, знаят добре хала си. Нобелистът проф. Джоузеф Стиглиц от Колумбийския университет преди няколко години писа: “Америка се превръща във все по-разделено общество – не само между бели и афроамериканци, но и между единия процент много богати и останалите, както и между високообразованите и по-малко образованите независимо от расата. И разликата вече може да се измерва не само със заплатите, а и със смъртните случаи. Средният доход на служител на пълен работен ден е по-нисък, отколкото преди 40 години.”

Франсис Фукуяма писа преди две години: “Америка страда от политическо загниване… Повтарящите се бюджетни кризи, закостенялата бюрокрация и липсата на политическо новаторство са признаци, че политическият модел боледува… мнозинството избиратели от двете страни на политическия спектър въстанаха срещу това, което те смятат за корумпирана и користна върхушка… В центъра на американската политика отново е социалното положение – то е по-важно от останалите водораздели като расово-етническите, проблемите на половото равенство, сексуалната ориентация или географията… дойде времето за по-действено решаване на проблемите… неочакваната поява на Тръмп и Бърни Сандърс на политическия Олимп носи нови големи възможности.”

Политиката в голяма степен се свежда до човешки измерения, забелязването и оценките на политическите играчи силно зависят от възприемането им в психологически план и едва после от вглеждането в гражданската им същност. Забелязали сме колко често споменаваме по-видните с личните им имена или прякори. Като да са членове на семействата ни или съседи, предизвикващи ту нашето одобрение, ту хулите ни. Затова и в медиите отдавна се е наложил психологическият подход и така политическият живот стана персонализиран, а личността на политика има основната роля за избора ни. От това зависи народната воля, малцинство са взиращите се в програми, идеи и концепции.

Доналд Тръмпа е майстор да общува с публика, да въздейства на електоралната маса, да подтиква на несъзнателно ниво към решения в полза на своите цели. Емоционалният образ на публичната фигура е определящ за нейния успех или провал, а той е с класи по-силен в този план от Хилъри и дори от Бил Клинтън. Само такъв като Тръмп има силите, знанията, уменията и практиката да надделее над такива като тях и го направи. Хората предпочитат политици с доза щуротия в поведението и лексиката си пред рационално хладните с академичен изказ субекти.

През 1975 г. американските лекари Фридман и Розенман описват профила “тип А” на хора, които често стават техни пациенти по тяхната специалност – кардиологията. Основните характеристики са: изразена амбициозност, бързо и енергично превключване от една на друга разнообразни дейности, борбеност, висока производителност, мобилизиращ околните дух. Ако седне, ще се умори, казват за такива субекти. Използва се за такива и една фраза на Морис Дрюон – “Като велосипед стои изправен, но само като е в движение”.

Това е типажът, който най-често постига впечатляваща биография на успеха, притежаващите success story, както често и одобрително се казва за такива в Америка. Доналд Тръмп отдавна е на обществената сцена точно с такъв образ: работохолик, традиционно ориентиран и действен ценител на женската красота, неудържим преследвач на успехи в не една или две области на бизнеса, свръхактивен и често груб при сблъсъци с конкуренти, опоненти и недоброжелатели.

Разломът в американското общество се пренесе в двете партии. Предлаганата от Сандърс политика разцепи предизборно демократите, а идеите на Тръмп – републиканците. И двамата понесоха тежки удари в гърба си, вторият стана президент въпреки яростната на моменти съпротива вътре. Сега републиканците освен президентския пост имат още Конгреса и Сената, фактически пълната власт. Първото голямо изпитание пред Тръмп ще бъде да запълни цепнатината между себе си и голяма част от партийния елит.

Справи ли се успешно в началото на 2017-а, може да пристъпи към елементи от обещаните много трудни, но пък извънредно важни реформи. Дали ще започне да се строи стена по границата с Мексико, или по други начини ще се спира притокът на емигранти, но задачата е неотложна. По този болезнен за Щатите проблем може да се очакват вълнения, дори бунтове сред латиносите и чернокожите, тласкани задкулисно от досегашния политически елит.

Макар и доказано добър кадровик, от Тръмп и екипа му ще се изисква голяма ловкост при подмяната на важни фигури в администрацията и особено при промяната на правилата на нейното функциониране предвид обещаните шест мерки за борба с корупцията и срастването между власт и бизнес. Предстоят седем мерки за защита на американските икономически интереси, предполагащи сблъсъци както с европейските съюзници, така и с Китай и редица други страни в Азия и Америките.

САЩ с новия президент влизат в период на известна неопределеност и непредсказуемост, съюзниците им започнаха силно да нервничат. Резки промени едва ли ще последват, но и плавните вероятно ще се окажат неприятни за политическите елити сред евросъюзниците. Много от тях се усещат се заплашени да загубят комфорта си да се ояждат сладко и безнаказано под досегашния политически чадър на хегемона.

Страховете им се озвучиха в техните медии.”Накрая се случи възможно най-лошата катастрофа: Доналд Тръмп е президент на Съединените щати. Невъобразимото стана истина (”Зюддойче цайтунг”). “Тръмп трябва да обясни какво иска да прави. Междувременно останалият свят трябва да осмисли случилото се снощи: подкрепящите революцията чукат на вратите ни” (”Стампа”). “Много ни е страх. Новоизбраният президент е лабилен фанатик, сексуален хищник и непоправим лъжец. Способен е на всичко” (”Гардиън”). ”Тръмпокалипсис… Шок. Удар от гръм. Водещата световна сила от днес е в ръцете на крайнодесни (”Либерасион”).

Резултатите от изборите за президент на САЩ са силен сигнал за Европа, която вече не знае какво може да очаква от Съединените щати, заяви председателят на фракцията на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. Президентската администрация на Франция беше приготвила само един вариант за поздравително писмо до победителя на изборите в САЩ – до Хилъри Клинтон. Франсоа Оланд изглеждаше отчаян и посърнал, докато поздравяваше Тръмп.

Победата на Тръмп усилва стократно ехото от Брекзит, дори обещава “троен щатски exit”.

Външните министри на ЕС ще проведат извънредна среща в неделя, за да обсъдят положението, май ще го приветстват с масово ръкоплещене. Ясно им е, че ще правят всичко възможно САЩ да останат велика сила, но не толкова плашеща с оръжия и наказваща, колкото внушаваща доверие и добронамерена сила, водеща, а не диктуваща. Каквато отдавна не е, а на тях точно така им беше уютно.

В Поднебесната не бързат с реакциите, плетат кошницата си бавно и неотклонно без заяждане и подскоци в навечерието на големите промени. В Русия с известни основания се надяват на намаляване на американското настъпление по всички направления, не споделят големи очаквания за отмяна на санкциите и реално презареждане. Президентът Путин поначало не бърза, има основания да допусне, че с новия президент на САЩ ще се разбира по-добре, отколкото с предишните..

По нашенско се регистрира паника сред грантаджийската и протестърска общност, благодетелят им Сорос усилено работеше срещу Тръмп и никак не е изключено “Америка за България” да позатвори кранчетата или да ревизира състава на политическите си слуги. Смут настъпи особено сред Прокопиевата либерална дружинка, предчувстват хлад и неприятности откъм засегнатите от подривните им мероприятия през последните години, ако останат без протекции голи сред вълци.

Студ, глад и мизерия им се привиждат. Личи си и по реакциите на Плевнелиев, напомнящи на същите като при брюкселските мултикултурници, емигрантолюбци, гейпарадисти и политкоректници. Тръмп е от друго тесто, плаши ги, тъй като иска САЩ да не стряскат, а да убеждават в правотата си. А тогава няма нужда от слугуването им.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. То си и личи има статия против толерастията в труд, наораво нов десети ноември.

 2. Много здраве за този човек и много успехи в бъдещото управление на САЩ.

 3. Добър коментар…Тръмп явно има цялостна програма за САЩ и света,за която нашите „специалисти“ не обелваха нито дума,задоволявайки се с пикантни и злобарски забележки за характера и „екстравагантните“ действия на милионера.

 4. Абе ясно е, че Тръмп е читав човек и истински американец, има си милиарди, които сам е спечелил, има си кариера като слънце, деца и внуци. Не е извратеняк, кучезащитник, мултикултурник или бюрократична хиена като Хилари. Значи наистина ще работи за Америка, но за производителните хора, за средната класа, законопослушните граждани и индустриалния капитал. Значи толерастите антиевропейци в Брюксел и соросоидите и антибългарите у нас е очаквано да треперят Очаквано е обаче и враговете на Тръмп да искат да го утрепят. Та и аз като Милен му пожелавам същото, но преди всичко да оцелее, защото борбата с либерастията ще бъде безмилостно жестока.

 5. Разумният американец свали от клончето тъпите американски маймуни!

 6. Либерастката диктатура отстъпи място на реднек плутокрацията.Ура…

 7. Кого да питаме да ни обясни какво става в САЩ? Разбира се, д-р Илия Илиев – полковникът от Първо главно управление на ДС. Скоро Митьо Пищова ще пише учебници по литература, а Бареков – по английски език.

  1. Ибрахиме, виж долу съм те питал нещо. Отговаряй, етносе

 8. И аз си спестих усилията да прочета умотворчеството на доктора. Плоскоумно е. Новият президент на САЩ не може да помете статуквото, защото това не е купчинка смет да я сметеш набързо. Всеки нов президент има две задачи. Първата е да започне да си изпълнява обещанията и втората – да работи за втория си мандат. Обикновено двете задачи си пречат взаимно. Освен това Тръмп има да преодолява разцеплението в собствената си партия, защото собствената му партия е част от това статукво. Както има сега мнозинство в Конгреса много скоро президентът може да се окаже в изолация. Така че по-кротко. И може би „Доктора“ е добре да чете малко история. Дори Ленин не е успял да измете статуквото с един замах, а е оставил доста работа и за наследника си, който е работил по въпроса повече от десетилетие. И след това още. Много кръв се е проляло. Френската революция тоже. А на Тръмп май няма да му стигне времето. Просто е един надут балон, който след една година ще изпусне въздуха.

  1. Момче, остави сериозните разговори на белите хора. Я по-добре кажи, пуснаха ли пътя през Нови хан към Елин Пелин, ако идваш от Тракия. Поне да свършиш някоя работа, възползвайки се от свободните си права и достъп до интернет.

  2. Мюмюне, мюмюне, такива като тебе едно време ги пращаха в Камчатка.

 9. Крайно време беше, стига да успее да се наложи над политическата върхушка, коята така или иначе управлява. Изцорното говоруне няма нещо общо с реалността. И при Клинтън също. Спомнете си какви ги говореше Обама, а послу провал. Тръмп е пич защото ще се опитва да работи ро бизнес модел. Дано успее.

 10. Ибрахимчо е типичният тролещ сульо край копанката за угояване на добитък с мозък на стегоцефал. Спестил си усилията да прочета умотворчеството на доктора, но смело го обявява за плоскоумно. Подобен и по-горния хейтър, който има тъпотатата да предполага, че като съобще как д-ра е от Първо Главно, ще компрометира статията, но постига обратния ефект.

 11. Как да вярваме, че Труд е независима медия, като се пишат такива откровени лъжи? Д-р Илиев наясно ли е как се финансира Америка за България и какво общо има Тръмп с нея? Америка за България е фондация, финансирана ЕДНОКРАТНО от Американската държава преди 25 години. След това тези пари са инвестирани от фондацията в активи и ежегодния бюджет за грантове идва от ПЕЧАЛБАТА от тези активи. Нито САЩ дава пари, нито нищо. Има дарители частни лица понякога, но техния принос не е съществен на фона на собствените приходи. По същия начин работят всички подобни фондации от типа „Америка за…“.

  Сорос и Отворено общество е различно, но и там държавата няма пряко участие, а желанията на Сорос трудно могат да бъдат повлияни от Тръмп или който и да е друг президент.

  1. Тъпчо, Фондация Америка за България се създаде преди 7-8 години с парите, направени от БАЕФ. Грантовете, които тя (фондацията) разпределя, не са се дали еднократно, както пишеш, а са лихвите върху еднаумънт, който всъщност е някаква част от печалбата, направена от БАЕФ в предишния период (от 91-ва). Финансирането нито е еднократно, нито грантовете се раздават без позволение от борда на организацията, който по същество е всъщност американската правителствена администрация. Парите от фондациите на Сорос често играят ролята на ко-финансиращото перо, което формално е задължително при почти всеки грант.

   Да смяташ, че американският президент няма директен лост за влияние върху лица като Сорос, е признак на крайно ниска социална и политическа култура, но както е отбелязал автора, това със сигурност няма да стане без сериозни съпротиви.

   1. А дали фондацията осъществява волята на американското правителство и по-конкретно – служи ли на добрия интерес на американския народ (силно изглеждаш като човек, добре запознат с механиката и желаещ да я интерпретира лъжливо; значи знаеш и задължителното условие да се поставя надписа „With the genereous support of the American people“), можем да съдим най-добре по два параметъра: смяната на президентите на фондацията през последните 5 години (5, ако броим сегашната) и щедрото развързване на кисията в посока ИкономедиА и други костовистки посочки по време на българския мениджмънт на фондацията.

    Крайно изненадани са те и неприятно объркани, както се вижда и от твоите писания, защото усещат, че българската държава може да получи императиви от Вашингтон ДС да се разправи с тях в минало време.

 12. Боец от най-висока класа – това е Доналд Тръмп.Доналд Тръмп победи Хилъри Клинтън. Това е. Пък и статията си я бива. Някои приятели трябва да свикват с вятъра на промяната.

 13. Trumpf се пише с едно „f“ – останалите неща са глупости. Особено легендата, как обикновеният американец Тръмп с пот на челото е спечелил милиарди, а 40 милиона американци са на помощи. Въобще човек не знае на кое от числата на статистиката да вярва.

 14. Историята е най-добрият учител, които има най-лошите ученици. Историята учи, използвайки забранени педагогически техники. Историята не трябва да съди, а да обяснява. Историята не е съдия, а адвокат. Историята се повтаря, първият път като трагедия, втория път като фарс.

 15. „9. Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави – няма нищо ново под слънцето.
  10. Случва се да казват за нещо: „виж, на, това е ново“; но то е било вече през вековете, що са били преди нас.“

 16. Обама изненада соросоидите с това, че не само се удържа в белия дом, но го направи и втори мандат, съвсем по американски на кредит получи и Нобелова награда. Клинтънката си повярва, че може със свирката на Моника кариера да прави. Да, ама нЕ! Хилари ако беше способна не за президент, а една чикия да направи на Бил, той нямаше да дава свръх неудобното обяснение – дали свирката е секс…!!!!! Секс скандала разтърсил не само континента, но и света – преобрази Моника в актриса… а Обама с чернилката си, трябваше да замъгли срама на соросоидите, и сгромолясването на щатите, което им беше писано да стане още преди СССР, при Брежнев даже. Соросоидите изтърваха още по големия алкохолен шанс – Елцин, та се чудя сега Путин защо чака янките, да си изтеглят сами военните бази разположени около Русия – со кротко со благо. АЛО ПУТИН, НЕ ЧАКАЙ ОТ ТРЪМП НЕЩО ПО УМНО И ЧОВЕШКО…! Старите БОГари по земите които владееш днес, когато надупват Чингис хан да си прибира пленената войска, за всеки пленник са искали по една овца за откуп – така забележителната битка за времето си е кръстена „Овчата битка“. А „…ИДАТ КАТО ТИГРИ, БЯГАТ КАТО ОВЦЕ“, пак е български патент, и сега какво чакаш, соросоидите да намерят достатъчно палатки и да си приберат войските пръснати по Света ли, не нееее, по скоро ще замирише на пушено месо, вервай ми…!?! Статията е чудесна докторе, но съвсем по журналистически пишеш – по кратко и ясно, като за простовати хора, че леко да те разберат!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.