Тръмп: Руските C-400 в Турция са проблем за отношенията между Вашингтон и Анкара

Руските С-400 в Турция представляват предизвикателство в отношенията между Вашингтон и Анкара. Това заяви американският президент Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с колегата си Реджеп Таийп Ердоган.

Тръмп добави, че той и Ердоган са поискали от своите държавни служители, занимаващи се с външните работи и от съветниците си по националната сигурност незабавно да започнат работа по решаването на проблема със системите С-400.

Ердоган от своя страна заяви, че е обсъдил с американския си колега придобиването на руските системи, както и най-новите американски изтребители F-35. "Мисля, че само чрез диалог можем да решим тези проблеми, които срещнахме по отношение на системите С-400 и програмата за F-35", каза той. Tурският президент добави, че страната му все още е готова за преговори по отношение на закупуването и на американски системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

„Ако ни се предложат желаните условия, тогава можем да ги купим“, обясни Ердоган.

Договорът за доставка на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 между Москва и Анкара предизвика криза в отношенията между Турция и САЩ. Доставките на комплексите започнаха през юли 2019 г., а вторият етап на доставките приключи в средата на септември. Ердоган каза по-рано, че системите ще започнат да функционира напълно през април 2020 г.

САЩ поискаха Турция да откаже сделката и да закупи вместо С-400 американски системи за ПВО „Пейтриът“, заплашвайки да забавят или дори да отменят продажбата на изтребители Ф-35 за Анкара, както и да наложат санкции. Турция обаче до този момент отказва да прави отстъпки.

Коментари

Задължително поле