Тръмп се отказа от форума в Давос (обзор)

US президентът обмисля варианти за строеж на стената (ИНФОГРАФИКА)

Американският президент Доналд Тръмп се отказа от посещението си в Швейцария за Световния икономически форум в Давос на 22-25 януари заради частичната парализа на администрацията си, която остави 800 000 души без заплати, съобщи “Политико”. Държавният глава, който часове по-рано се похвали за успешното си участие на миналогодишния форум в Давос, се извини на организаторите.

Блокирането на държавните институции започна преди 20 дни, след като Тръмп отказа да подпише закона за финансиране на администрацията, ако Конгресът не одобри разходи от $5,7 млрд. за издигането на антиимигрантска стена по границата с Мексико. Демократите, които контролират Камарата на представителите, смятат строежа на ограждението за “неморален” и “прахоснически” и не разрешават инвестицията.

Един от изходите от задънената улица за Тръмп е да обяви извънредно положение, за да прокара плана си за изграждане на стената, без Конгреса да му предостави исканите от него средства. Късно в четвъртък при визита в граничен район в Тексас държавният глава заяви, че “почти сигурно” ще прибегне до тази стъпка.

Днес източници от администрацията съобщиха, че Белият дом е започнал да подготвя терена за обявяване на национално извънредно положение, за да може да се построи стената по границата с Мексико. Възможно е Тръмп да прибегне до фонд в размер на $13,9 млрд., одобрени от Конгреса за възстановяване на засегнатите от бедствия Пуерто Рико, Калифорния и Тексас. Средствата още не са похарчени и може да отидат за строеж на стена.

16-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят