Тръмп се разсърди на Трюдо, няма да подпише заключителната декларация от срещата на Г-7

Американският президент Доналд Тръмп е наредил на своите представители да не подписват заключителната декларация след приключването на срещата на Г-7, която се проведе в Канада.

Той обяви решението си с гневен пост по адрес на канадския премиер Джъстин Трюдо в Туитър: „Заради лъжливите изявления на Джъстин на неговата пресконференция и заради факта, че Канада налага високи мита спрямо американските фермери, работници и компании, наредих на американските представители да не одобряват комюникето, защото ние обсъждаме въвеждането на мита върху колите, наводнили пазара на САЩ“, пише Тръмп.

Президентът на САЩ обвини канадския премиер в лъжи, предаде БГНЕС. Тръмп разказа, че той е бил „кротък и мек“ по време на разговорите. Но след като стопанинът на Белия дом е излетял за Сингапур, Трюдо е заявил, че „американските мита са били оскърбителни“. „Това е много непорядъчно и нерешително“ от негова страна, заяви Тръмп. Според него американските мита са отговор на канадските данъци в размер на „270% върху млечната продукция“, внасяна от САЩ.

По-рано, в речта си след края на срещата на Г-7 Джъстин Трюдо каза, че страната му ще въведе от 1 юли тарифи за вносни стоки от САЩ, въпреки изразеното от Доналд Тръмп мнение, че това е грешка.

"На избора на администрацията да наложи незаконни и неприемливи мита за канадските работници в стоманодобива и автомобилостроенето и за канадската икономика трябва да бъде даден равнозначен отговор. Аз не искам да навредим на американските работници. Те са наши колеги, наши приятели. Но моята работа е да защитавам канадските работници, канадските интереси и аз ще го направя, без да се колебая. Това обясних на президента", каза канадският премиер за разговорите си с американския президент.

В Г-7 влизат Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Япония, Италия и Канада.

Коментари

Задължително поле