Тръмп стана Торбалан, а Мей заседна в комин

Как се подготвят да посрещнат Нова година ръководителите на големите държави в ЕС

Педро Санчес ще кара сноуборд с жена си

Не всички западни политици успяха да решат важните проблеми на своите страни преди Нова година. САЩ все още е с неодобрен бюджет, Великобритания е с неодобрен план за напускане на ЕС, а във Франция протестите на жълтите жилетки продължават. Лидерите на тези страни се лишиха от обичайните новогодишни празници - от каране на ски до почивка в резиденциите. Ето как те се подготвят да посрещнат Нова година.

САЩ

В навечерието на Копеда медиите и социалните мрежи нарекоха президента Доналд Тръмп - Мр. Гринч - похитителят на Коледа (Торбалан), заради неговите изяви през декември, с които предизвика само раздразнение. Президентът си спечели прозвището на зеленото създание от класическата коледна новогодишна комедия по няколко причини.

Първо, политикът буквално открадна Коледата от дете. На 24 декември Доналд и Мелания Тръмп отговаряха по телефона на децата от цялата страна. Едно от обажданията бе на седемгодишния Лойд Колман. Президентът го поздрави с Коледа и след като научи на колко години е, го попита: „Все още ли вярвате в Дядо Коледа? Защото за седемгодишна възраст е странно, нали?“ Е, по-късно изданието Post and Courier съобщи, че вярата на момчето в Дядо Коледа не е разклатена.

Второ, президентът и конгресът оставиха около 800 000 държавни служители без заплати в навечерието на Нова година. На 22 декември федералното правителство на САЩ спря да работи, защото Конгресът и Белият дом не можаха да одобрят бюджета поради разногласията си относно парите за строителството на граничната стена с Мексико. Над 380 000 служители от държавните институции излизат в неплатен отпуск, а още 420 000 ще работят безплатно и вероятно ще получат своето обезщетение след одобряването на бюджета.

Трето, заради прекъсването на работата на правителството, не само стотици хиляди служители загубиха заплатите си в навечерието на Нова година, но и туристите в САЩ загубиха възможността да видят всички забележителности. Изданието Hill разказа, че поради некоординирания бюджет националните паркове са престанали да работят. Затворени бяха парковете Liberty Bell и Independence Hall във Филаделфия, президентската библиотека и музея на Джордж Буш-старши в College Station в Тексас.

И накрая, Доналд Тръмп открадна не само своята Коледа, но и своята Нова година. След като обяви, че правителството му спира работата си, той промени и двуседмичната си ваканция, която планираше да прекара в своята „южна резиденция“ Мар-а-Лаго във Флорида.

Сега той се оплаква от тежката си съдба в Twitter. „Аз съм самотен в Белия дом в очакване на демократите да се върнат и да одобрят бюджета за изключително важната гранична сигурност. Някой ден това нежелание от страна на демократите ще струва на страната ни много повече отколкото стената по границата с Мексико. Това е лудост!“.

Великобритания

Въпреки първоначалните планове, Великобритания посреща Новата година без ясна представа за условията, при които ще напусне ЕС. Парламентът на страната все още не е гласувал сключеното споразумение с Брюксел. Най-тежкият вариант „без сделка“, все още е възможен, а остават по-малко от сто дни преди датата на излизане - 29 март.

Заради страховете си, че няма да успее да постигне съгласие по своя план, премиерът Тереза Мей не възнамерява да почива и съкрати новогодишните празници на своя кабинет и вместо на 7 януари правителството ще започне работа на 2 януари.

Не е известно как самата премиерка ще посрещне Новата година, но медиите й посветиха не една карикатура на тази тема. „Гардиън“ представя Тереза Мей като заседнала в комин Дядо Коледа, който не може да премине през отвора, заради прекалено голяма торба с надпис „Brexit“. В непосредствена близост до премиерката, седи уморен елен и си гледа часовника.

Франция

Френският президент Еманюел Макрон нямаше да има нищо против да покара ски на новогодишните празници, но протестите на „жълтите жилетки“, разтърсили Франция от средата на ноември, го принудиха на по-скромна ваканция.

Според Le Parisien, „показването на президента, как кара ски на фона на протестите, няма да е добър сигнал“ и затова в навечерието на Коледа, той посети Чад, където поздрави френските войници и офицери, участващи в операция „Бархан“. Френският премиер Едуард Филип също препоръча на своето правителство „да си почине, но да не прекалява“.

Германия

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер прекара Коледа, в родния си регион, Северен Рейн-Вестфалия, заедно с майка си, а след това отиде на гости на семейството на съпругата си.

Как германският канцлер Ангела Меркел прекарва коледните празници, никога не се знае предварително. От предишните години е известно, че г-жа Меркел прекарва редките си на брой почивки със съпруга си, професор Йоахим Зауер. За зимната си почивка, те често отиват в Швейцария, където практикуват ски бягане, въпреки, че през 2014 г., по време на ски разходка, канцлерът счупи тазовата си кост.

Испания

Испанският премиер Педро Санчес ще посрещне Нова година за първи път начело на правителството. Той дойде на власт през юни тази година, след като консерваторът Мариано Рахой подаде оставка заради корупционен скандал. Подобно на европейските си колеги, новият премиер наследи от 2018 г. дълъг списък с нерешени проблеми, основният от които е кризата в Каталуня. През декември поддръжниците на автономията организираха множество протести и блокираха каталунските пътища, а бившите регионални власти създадоха правителство в сянка в Белгия.

За разлика от Мариано Рахой, Педро Санчес е готов да разговаря със сепаратистите, но все още е далеч от разрешаването на конфликта и поради това отложи решаването на тази криза за новата година. На 28 декември той представи пред испанския парламент доклад за изминалата година, а след това планира почивка в курорта „Серлер“ в североизточна Испания. Там Санчес ще покара няколко дни сноуборд заедно с жена си и двете си дъщери.

(Превод за „Труд“ -

Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле