Тръмп ускорява АЕЦ-овете за Саудитска Арабия

Белият дом няма да търси гаранции от Рияд за ядрени оръжия

Принц Салман подписа сделки за стотици милиарди с Индия

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп и различните интереси около нея се опитват да ускорят темповете по подписването на договор за доставката на ядрени технологии за Саудитска Арабия, без да се съобразяват с параметрите, гарантиращи неразпространението на ядрени оръжия. Това съобщава Би Би Си, като се позовава на официален доклад на надзорна парламентарна комисия, изготвен от доминираната от демократите Камара на представителите в Конгреса на САЩ.

Документът настоява, че “много силни комерсиални интереси проявяват агресивен натиск” спрямо Белия дом и Капитолия, за да гарантират трансфера на потенциално рискови ядрени технологии към Саудитска Арабия. Постигането на сделка между Вашингтон и Рияд за изграждането на американски ядрени централи в Близкия Изток и най-вече Саудитска Арабия досега винаги се е сблъсквало с отказа на саудитците да се ангажират, че няма да използват предоставените им технологии за направата на въоръжения.

Междувременно саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, който е на азиатска обиколка, обяви подписването на двустранен договор в областта на отбраната с Индия, който е част инвестиции в общ размер 100 млрд. долара за две години.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят