Тръмп: Черна гора може да вкара НАТО в Трета световна война

Новият член на НАТО Черна гора може да вкара алианса в Трета световна война. Това предупреди американският президент Доналд Тръмп в интервю за „Фокс нюз“. Стопанинът на Белия дом обвини жителите на балканската страна в „агресивност“.

Според него Черна гора е малка държавица с „много агресивен народ“. „Те могат да се ядосат и поздравление, имате Трета световна война“, заяви американският президент. Тръмп се усъмни в необходимостта от колективната отбрана на страните-членки на НАТО, предвиждана от член 5 на Северноатлантическия договор. Стопанинът на Белия дом е категоричен, че американската армия не трябва да защитава Черна гора, защото „това е несправедливо, защото те дори не си плащат“.

Въпреки това той беше принуден да признае, че по устав алиансът трябва да защитава Черна гора в случай на военен конфликт. Черна гора стана официално 29 страна-членка на НАТО в началото на юни 2017 г. Членството в НАТО не се приема еднозначно в бившата югославска република, чието население е православно и излезе на протести.

 

Коментари

Задължително поле