Тръмп ще мобилизира армията да достави ваксината срещу COVID-19, когато стане готова

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще мобилизира американските въоръжени сили да доставят ваксината срещу новия коронавирус, когато стане налична, според неговите оценки, в края на тази година. Тя ще бъде раздадена приоритетно на по-възрастните американци, предаде Ройтерс.

"Знаете, че разработването на тази ваксина е огромна работа", каза Тръмп в излъчено днес интервю за телевизия Фокс Бизнес Нетуърк. Той изрази увереност, че ваксината ще е готова в края на годината.

"Нашите военни сега ще бъдат мобилизирани, така че в края на годината ние ще сме в състояние да дадем (ваксината) на много хора много, много, много бързо", заяви Тръмп.

Белият дом постави за цел до края на тази година да бъдат на разположени 300 милиони дози от бъдещата ваксина срещу новия коронавирус. Засега такава няма, но се правят разработки.

Смята се, че производството и раздаването на ефективна ваксина ще е от ключово значение за рестартиране на американската икономика.

Прогнозата на Тръмп, че ще има ваксина в края на годината, обаче противоречи на оценката на водещия американски експерт по инфекциозните заболявания д-р Антъни Фаучи. Той заяви при изслушване в Сената във вторник, че представата, че ще има ваксина за началото на учебната година наесен, е нереалистична.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка