Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Туристическият бранш иска единна система за информация

Туристическият бранш настоява за удължаване на срока за обсъждане на промените в Закона за туризъм до 30 април.

В писмо до служебните министър-председател Огнян Герджиков и ресорният министър Стела Балтова се изисква държавата да има ясен ангажимент към управлението на туристическите атракции – публична държавна собственост, настоява се и за въвеждане на Единна система за туристическа информация, за да няма спекулации със статистиката и да се ограничи сивия сектор.

Туризмът е пред реформа – това е категоричното мнение на бранша, който макар и доволен от изминалата година, смята официалните статистически данни за висок ръст в бранша за спекулативни, информира БНТ.

„Прави се някакъв евтин ПР, не зная защо, кому е необходимо. Не може да се каже примерно, че от балканските страни имат ръст 15%, когато предната година имаха минус 7%. Отделно за руските туристи – ръст с 40%, когато предната година 2015-та, бяха минус 50%“, твърди Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

На сходно мнение е и Даниела Стоева – член на УС на АБТТА: „Аз не мисля, че цифрите са коректни, тъй като методологията по коя се събират не може да даде една абсолютно реална представа“.

Браншът смята, че между Статистическия институт и Министерството на туризма няма никаква връзка и настояват за въвеждането на Единната информационна система. Тя трябва да свързва в реално време регистрите на хотелите с министерствата на туризма, вътрешните работи, Агенцията по приходите и общините. Така ще има и изсветляване, казват те.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка на туризма: „Общо взето се говореше за 50% сива икономика, един от хотелиерите в Банско каза, че там сивата икономика е 75%“.

Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценка на туризма: „Още в преамбюлната му част липсва отговорността на държавата като собственик на туристическите атракции публична собственост, затова тя да се ангажира с тяхното управление. Ние виждаме проблемът с концесиите, виждаме проблемът с туристическите зони“.

За липса на диалог с министерството алармират туроператорите. Те изразяват категоричното си несъгласие с предложенията за въвеждане на допълнителните защитни инструменти към вече действащата застраховка „Професионална отговорност“. Според тях с въвеждането на „клиентска сметка“ браншът няма да може да планира бизнеса си.

„Основният аргумент е свързан с липсата на достатъчно ефективен контрол на държавната администрация по отношения на некоректна туроператорска дейност. Това в никакъв случай не може да бъде аргумент за въвеждането на нови механизми и изисквания към коректните туроператори“, обяснява Байко Байков – председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АБТТА).

От Асоциацията за алтернативен туризъм твърдят, че Законът отваря врата за монополизиране на услуги и дават пример изваждането на ски учителите от листата на свободните професии. Те настояват и за преосмисляне на националната реклама, която защита най-вече националните курорти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Герберските боклуци управляват с евтин ПР. Какво разбира от туризъм грозната кранта Ангелкова? Нищо и половина. Миналото лято до средата на юни хотелите бяха празни, а минали години от началото на юни до 20 число бяха кошмарни и имаше овърбукинг в почти всички хотели. Въпреки всичко това лято били дошли повече туристи. Дойдоха повече, защото хванаха хотелиерите изкъсо и ги накараха да декларират част от тези, които не декларират. Ако намерят механизъм с който да накарат хотелиерите да декларират всички нощувки и туристи, тогава ще се види реалната картина. А до тогава има още аванс за измислен ръст и за фалшив ПР стил свинеферма герб.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.