Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Пишат некролога на хартиената администрация В момента от бизнеса и гражданите за 1422 предоставяни услуги искат 5985 документа

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

Туристическият бранш иска единна система за информация

В 3, 4 звезден хотел у нас цените са между 40 – 80 евро за нощувка на човек на база олинклузив в разгара на сезона.

Туристическият бранш настоява за удължаване на срока за обсъждане на промените в Закона за туризъм до 30 април.

В писмо до служебните министър-председател Огнян Герджиков и ресорният министър Стела Балтова се изисква държавата да има ясен ангажимент към управлението на туристическите атракции – публична държавна собственост, настоява се и за въвеждане на Единна система за туристическа информация, за да няма спекулации със статистиката и да се ограничи сивия сектор.

Туризмът е пред реформа – това е категоричното мнение на бранша, който макар и доволен от изминалата година, смята официалните статистически данни за висок ръст в бранша за спекулативни, информира БНТ.

„Прави се някакъв евтин ПР, не зная защо, кому е необходимо. Не може да се каже примерно, че от балканските страни имат ръст 15%, когато предната година имаха минус 7%. Отделно за руските туристи – ръст с 40%, когато предната година 2015-та, бяха минус 50%“, твърди Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

На сходно мнение е и Даниела Стоева – член на УС на АБТТА: „Аз не мисля, че цифрите са коректни, тъй като методологията по коя се събират не може да даде една абсолютно реална представа“.

Браншът смята, че между Статистическия институт и Министерството на туризма няма никаква връзка и настояват за въвеждането на Единната информационна система. Тя трябва да свързва в реално време регистрите на хотелите с министерствата на туризма, вътрешните работи, Агенцията по приходите и общините. Така ще има и изсветляване, казват те.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка на туризма: „Общо взето се говореше за 50% сива икономика, един от хотелиерите в Банско каза, че там сивата икономика е 75%“.

Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценка на туризма: „Още в преамбюлната му част липсва отговорността на държавата като собственик на туристическите атракции публична собственост, затова тя да се ангажира с тяхното управление. Ние виждаме проблемът с концесиите, виждаме проблемът с туристическите зони“.

За липса на диалог с министерството алармират туроператорите. Те изразяват категоричното си несъгласие с предложенията за въвеждане на допълнителните защитни инструменти към вече действащата застраховка „Професионална отговорност“. Според тях с въвеждането на „клиентска сметка“ браншът няма да може да планира бизнеса си.

„Основният аргумент е свързан с липсата на достатъчно ефективен контрол на държавната администрация по отношения на некоректна туроператорска дейност. Това в никакъв случай не може да бъде аргумент за въвеждането на нови механизми и изисквания към коректните туроператори“, обяснява Байко Байков – председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АБТТА).

От Асоциацията за алтернативен туризъм твърдят, че Законът отваря врата за монополизиране на услуги и дават пример изваждането на ски учителите от листата на свободните професии. Те настояват и за преосмисляне на националната реклама, която защита най-вече националните курорти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Герберските боклуци управляват с евтин ПР. Какво разбира от туризъм грозната кранта Ангелкова? Нищо и половина. Миналото лято до средата на юни хотелите бяха празни, а минали години от началото на юни до 20 число бяха кошмарни и имаше овърбукинг в почти всички хотели. Въпреки всичко това лято били дошли повече туристи. Дойдоха повече, защото хванаха хотелиерите изкъсо и ги накараха да декларират част от тези, които не декларират. Ако намерят механизъм с който да накарат хотелиерите да декларират всички нощувки и туристи, тогава ще се види реалната картина. А до тогава има още аванс за измислен ръст и за фалшив ПР стил свинеферма герб.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.