Туристическият бранш иска единна система за информация

Туристическият бранш настоява за удължаване на срока за обсъждане на промените в Закона за туризъм до 30 април.

В писмо до служебните министър-председател Огнян Герджиков и ресорният министър Стела Балтова се изисква държавата да има ясен ангажимент към управлението на туристическите атракции - публична държавна собственост, настоява се и за въвеждане на Единна система за туристическа информация, за да няма спекулации със статистиката и да се ограничи сивия сектор.

Туризмът е пред реформа - това е категоричното мнение на бранша, който макар и доволен от изминалата година, смята официалните статистически данни за висок ръст в бранша за спекулативни, информира БНТ.

"Прави се някакъв евтин ПР, не зная защо, кому е необходимо. Не може да се каже примерно, че от балканските страни имат ръст 15%, когато предната година имаха минус 7%. Отделно за руските туристи - ръст с 40%, когато предната година 2015-та, бяха минус 50%", твърди Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

На сходно мнение е и Даниела Стоева - член на УС на АБТТА: "Аз не мисля, че цифрите са коректни, тъй като методологията по коя се събират не може да даде една абсолютно реална представа".

Браншът смята, че между Статистическия институт и Министерството на туризма няма никаква връзка и настояват за въвеждането на Единната информационна система. Тя трябва да свързва в реално време регистрите на хотелите с министерствата на туризма, вътрешните работи, Агенцията по приходите и общините. Така ще има и изсветляване, казват те.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка на туризма: "Общо взето се говореше за 50% сива икономика, един от хотелиерите в Банско каза, че там сивата икономика е 75%".

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценка на туризма: "Още в преамбюлната му част липсва отговорността на държавата като собственик на туристическите атракции публична собственост, затова тя да се ангажира с тяхното управление. Ние виждаме проблемът с концесиите, виждаме проблемът с туристическите зони".

За липса на диалог с министерството алармират туроператорите. Те изразяват категоричното си несъгласие с предложенията за въвеждане на допълнителните защитни инструменти към вече действащата застраховка "Професионална отговорност". Според тях с въвеждането на "клиентска сметка" браншът няма да може да планира бизнеса си.

"Основният аргумент е свързан с липсата на достатъчно ефективен контрол на държавната администрация по отношения на некоректна туроператорска дейност. Това в никакъв случай не може да бъде аргумент за въвеждането на нови механизми и изисквания към коректните туроператори", обяснява Байко Байков - председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АБТТА).

От Асоциацията за алтернативен туризъм твърдят, че Законът отваря врата за монополизиране на услуги и дават пример изваждането на ски учителите от листата на свободните професии. Те настояват и за преосмисляне на националната реклама, която защита най-вече националните курорти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика