Туристи тичат по следите на терористи в Моленбек

Моленбек, кварталът в Брюксел, който бе обявен за "инкубатор за терористи", привлича все повече любопитни туристи. Те се интересуват - къде са живели съучастниците на атентаторите от Париж, както и къде се е укривал основният заподозрян за нападението във френската столица, разказва БНТ. Специалисти смятат, че се заражда нов феномен в туризма.

С месеци името на брюкселското предградие беше във водещите новини. Но едва ли някой тогава е подозирал, че лошата слава ще се превърне в добра туристическа реклама. Първите туристи се появили веднага след терористичните нападения във френската столица.

"Туристическите обиколки в Моленбек наистина сега са по-популярни, отколкото бяха преди", разказва туристическият агент Патрик Бонтик.

Любопитство или пък авантюризъм - различни са причините, които отвеждат туристите в Моленбек.

"За мен е важно е да имам лични впечатления, а не да слушам какво твърдят медиите", казва един от новите туристи.

"Тук съм защото не мисля, че ако хората в квартала наистина са опасни, ще стрелят на собствена територия. Дори в метрото хората се шегуват с това", смята друг.

Някои от жителите на Моленбек се радват на туристите, но други се надяват интересът скоро да отшуми. Като Рашид, който работи в шоколадовата фабрика на Моленбек. Всеки ден той наблюдава туристите, докато чака автобуса за работа.

"Гледам хората пред къщата, в която беше арестуван Салах Абдеслам. Не знам кога този интерес ще спре", разказва Рашид Ахмади.

Радикализираните младежи в Моленбек са изключение, обяснява Рашид. Надява се хората да забравят какво се е случило в квартала му и името на предградието никога повече да не свързва с джихадистите.

Коментари

Задължително поле