Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Туроператори остават без легален софтуер Нито една компания, която обслужва бранша, не е подала заявление за лиценз

Туроператорите трябва да свържат софтуера си с касовия апарат.

Може да се стигне до монопол

След 30 септември целият туроператорски бизнес, който досега е работил на светло, може да се окаже незаконен. Това ще стане, ако нито една софтуерна компания от около 5-те, които към момента работят с туроператорите, не лицензира в НАП предлагания от нея софтуер за управление на продажбите. До момента нито една такава фирма не е подала заявление към НАП и според бизнеса е твърде вероятно въобще да не се появи такъв играч на пазара.

Едно от изискванията на НАП е фирмите да използваният софтуер, който е с български интерфейс. Ако някоя българска компания регистрира софтуера си и го предлага на туроператорите, може да възникне друг проблем. Ако при проверка на един от ползвателите на софтуера НАП прецени, че има манипулация на основния код, което води до данъчни престъпления, то автоматично производителят влиза в черен списък и всички ползватели на софтуера имат 7 дни да преминат към друг продукт. Независимо от това има ли на пазара алтернатива. В 21 век обаче може самият хотел или туроператор да са общували със специалисти, които са направили промяната, без производителят да има някаква вина. В такава ситуация бизнесът ще бъде изправен до стената да търси в последния момент решение, а в такива случаи цената скача неимоверно.

Според последните промени в Наредбата Н-18, всички участници в туристическия бизнес ще трябва да регистрират своя софтуер за управление на продажбите (СУПТО), независимо дали имат свой собствен продукт или използват чужд, както и без значение дали през софтуера се извършва плащане. Инвестицията трябва да бъде направена и от малките туристически агенти, които се издържат единствено от комисионната от продажба на чужди туристически пакети и самолетни билети. След влизане в сила на промените в Наредбата от 30 септември малките агенти няма да имат достъп до платформите на туроператорите. Ако те не извършват продажби само с помощта на MS Excel, каквато беше практиката преди десетилетия, ще им се наложи да търсят лицензиран софтуер, който да свържат с касовия си апарат, въпреки че продават от чуждо име и за чужда сметка. Ситуацията крие потенциал да се стигне до масови оттегляния от бизнеса, коментираха от индустрията.

Заради управление на електронни магазини

Фирми с по 200 касови апарата

По-голям е хаосът с електронните магазини, смятат в туристическия сектор. Онлайн магазините трябва да бъдат регистрирани до 29 юни. Ако български хотел работи с чужда резервационна система, няма нужда тя да бъде лицензирана, достатъчно е само уведомление. Но ако работи с българска, тя трябва да е с лиценз и съответния касов апарат. Ситуацията се усложнява когато една външна компания менажира така наречените електронни магазини на 200 хотела например. Тогава се налага да бъдат регистрирани 200 касови апарата. Тъй като според наредба на БНБ плащането през виртуален терминал е приравнено с това в брой. По-лесно е Борика да лицензира своят софтуер и да се реши този въпрос, предлагат от бизнеса.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.