59-годишен от Исперих втори път нарушава карантинните мерки

Общината и полицията в Сливен – със съвместни мерки на кооперативния пазар

Купуваме повече хлебопекарни и по-малко смартфони

В Испания от коронавируса са починали 605 души за един ден

6500 души подадоха годишните си данъчни декларации в НАП-Велико Търново Доходите на физически лица се обявяват до края на април

Борисов: Ще кандидатстваме отново за еврозоната до края на април (ВИДЕО) България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране, заяви премиерът

Пари от оперативните програми ще бъдат пренасочени за борба с пандемията Държавата купува още 30 000 теста за Covid-19

Защитни екрани пазят от зараза чиновниците в община Павликени

Масовото тестване в Банско се отлага за следващата седмица

Първа жертва на коронавируса в Сливен

Шофьор постави табели от жигула на рено

Пълна забрана за движение по Великден в Северна Македония

Звезда в гимнастиката стана порно актриса

Пробното преброяване на населението ще е само електронно То ще се проведе от 20 до 30 април

59-годишен втори път нарушава карантинните мерки

Туроператори остават без легален софтуер Нито една компания, която обслужва бранша, не е подала заявление за лиценз

Туроператорите трябва да свържат софтуера си с касовия апарат.

Може да се стигне до монопол

След 30 септември целият туроператорски бизнес, който досега е работил на светло, може да се окаже незаконен. Това ще стане, ако нито една софтуерна компания от около 5-те, които към момента работят с туроператорите, не лицензира в НАП предлагания от нея софтуер за управление на продажбите. До момента нито една такава фирма не е подала заявление към НАП и според бизнеса е твърде вероятно въобще да не се появи такъв играч на пазара.

Едно от изискванията на НАП е фирмите да използваният софтуер, който е с български интерфейс. Ако някоя българска компания регистрира софтуера си и го предлага на туроператорите, може да възникне друг проблем. Ако при проверка на един от ползвателите на софтуера НАП прецени, че има манипулация на основния код, което води до данъчни престъпления, то автоматично производителят влиза в черен списък и всички ползватели на софтуера имат 7 дни да преминат към друг продукт. Независимо от това има ли на пазара алтернатива. В 21 век обаче може самият хотел или туроператор да са общували със специалисти, които са направили промяната, без производителят да има някаква вина. В такава ситуация бизнесът ще бъде изправен до стената да търси в последния момент решение, а в такива случаи цената скача неимоверно.

Според последните промени в Наредбата Н-18, всички участници в туристическия бизнес ще трябва да регистрират своя софтуер за управление на продажбите (СУПТО), независимо дали имат свой собствен продукт или използват чужд, както и без значение дали през софтуера се извършва плащане. Инвестицията трябва да бъде направена и от малките туристически агенти, които се издържат единствено от комисионната от продажба на чужди туристически пакети и самолетни билети. След влизане в сила на промените в Наредбата от 30 септември малките агенти няма да имат достъп до платформите на туроператорите. Ако те не извършват продажби само с помощта на MS Excel, каквато беше практиката преди десетилетия, ще им се наложи да търсят лицензиран софтуер, който да свържат с касовия си апарат, въпреки че продават от чуждо име и за чужда сметка. Ситуацията крие потенциал да се стигне до масови оттегляния от бизнеса, коментираха от индустрията.

Заради управление на електронни магазини

Фирми с по 200 касови апарата

По-голям е хаосът с електронните магазини, смятат в туристическия сектор. Онлайн магазините трябва да бъдат регистрирани до 29 юни. Ако български хотел работи с чужда резервационна система, няма нужда тя да бъде лицензирана, достатъчно е само уведомление. Но ако работи с българска, тя трябва да е с лиценз и съответния касов апарат. Ситуацията се усложнява когато една външна компания менажира така наречените електронни магазини на 200 хотела например. Тогава се налага да бъдат регистрирани 200 касови апарата. Тъй като според наредба на БНБ плащането през виртуален терминал е приравнено с това в брой. По-лесно е Борика да лицензира своят софтуер и да се реши този въпрос, предлагат от бизнеса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.