Турската общност покани на ифтар всички етноси в Пловдив

Представители на всички етнически общности в Пловдив са поканени на спeциалната вечеря ифтар, която се дава традиционно по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Тя ще бъде днес в Имарет джамия, а домакин на тържествената вечеря е турският бизнесмен Руфат Кошукавак, собственик на туроператорска компания.

Вечерите ифтар се дават за здраве и берекет. По време на месец Рамазан мюсюлманите спазват строг пост. Това са дни на опрощението, покаянието и милосърдието, време на съпричастност към хората в нужда. От зазоряване до залез вярващите се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и интимни отношения.

През светлата част на деня не пият дори вода, затова гостите днес ще имат право да вкусят от ястията на вечерята след 20.57 часа, когато слънцето залезе.

Представителите на Фондация "Заедно", чиито членове са с различна религиозна принадлежност, ще присъстват на вечерята в знак на уважение към пловдивчаните, които изповядват мюсюлманското вероизповедание. Споделената вечеря е поредният пример за мирно съжителство и толерантност между хората с различна етническа и религиозна принадлежност, живеещи в Пловдив заедно от векове.

Коментари

Задължително поле