Турският консул в Бургас: Сред превратаджиите срещу Ердоган вероятно има и хора с български паспорти

Най-вероятно сред арестуваните във връзка с опита за преврат в Турция има и хора с български паспорти, каза Ниязи Еврен Акйол, генерален консул на южната ни съседка в град Бургас, макар че не посочи точни данни, такива каквито иначе даде за позицията на турското правителство за събитията от 15 юли.

Опитът за преврат в Турция  е направен от малка част от въоръжените сили на страната, а тяхната насоченост е терористична, каза Акйол. Според него тази тази терористична организация  с религиозна цел е действала повече от 40 години в страната, а лидерът й се намира в САЩ. Още през 70-те години тя е заложила на образованието - подбирали са умни деца от бедни семейства, които са се изучили добре и са били внедрени в различни държавни структури, най-вече в службите за сигурност и правосъдие.

Според генералния консул тази организация  има училища в над 170 страни по света, но той отказа да разкрие дали у нас има сведения за такова.

„Не искам да правим спекулации дали в България има такова училище. По-правилно е българското правителство да направи проучване“, каза Акйол.

Според него извънредното положение в Турция е обявено, за да се овладее ситуацията, а не да се ограничават правата и свободите на гражданите.Действало се напълно в съответствие с европейското законодателство и последния такъв сходен пример е въвеждането на извънредно положение във Франция. От опита за преврат до момента приблизително 20 хиляди души са били задържани. 60 хиляди са отстранените от длъжност в държавната администрация, като над 40 хиляди от тях са от системата на образованието. Всички арести са напълно законни, твърди  Акйол. Ако не се намерят доказателства за връзка с метежниците, арестуваните се освобождават.

Той посочи, че  в Турция са закрити 18 телевизии, 23 радиостанции, 45 вестника, 15 списания, 29 издателства и 3 информационни агенции, за които има данни, че са свързани с терористичната организация. Закрити са и стотици образователни институции. Превратът в Турция се е подготвял още в 2010 г., като е имало много арестувани в държавните институции и въоръжените сили тогава. 3 години по-късно  тези, които се установило , че са невинни, са били освободени и върнати на длъжност, припомни консулът в Бургас. Според него в момента и управляващи и опозиция подкрепяли правителството и президента Ердоган.

Коментари

Задължително поле