Турският министър на земеделието писка хотелите да намалят порциите

Новоназначеният турски министър на земеделието, храните и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба предлага намаляване на порциите в хотелите, с цел да се ограничат високите разходи за храна в условия, когато в света има глад и недохранване, съобщава БГНЕС.

„В света днес около 800 милиона души са изправени пред глад и недохранване. Световния мир не може да бъде подкрепен, ако не бъде гарантирана сигурността в храненето”, заяви министърът.

Според него около 1,3 милиарда тона храна от общо четири милиарда тона се изхвърлят всяка година. За част от това изхвърляне са отговорни луксозните хотели, които използват ненужно големи количества храна.

„Успяваме да консумираме едва половината от това количество”, каза министърът и добави, че ще насърчава хотелите да намалят порциите. Той уточни, че препоръката се отнася специално до луксозните хотели. Турция, която има редица курорти по морското крайбрежие, е посещавана от много чуждестранни туристи през летния сезон и е известна с отличните условия за престой. Много популярна за туристите е услугата „ол инклузив”, с която на гостите се осигуряват безплатни храна и напитки през целия ден.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

      1. Има си наше черноморие няма нужда да си харчат парите във фалшива държава.

        1. Черноморие има ама няма качествена храна, няма услуги, безбожно скъпо, крадат ти колата или портомонето, абее циганска държава България! Пазете се хора! Карат като луди автомобилите си и трепят подред.

    1. гошооо! вече няма да се молиш за два(2)лева с ник,, солотюрк“, *)болтюрк)* ще ти достави калорична храна, без да ровиш по контейнери .

  1. Верно е, че в световен мащаб се пилее много храна..не говорим за хотелите олл инклузив..В Куба напр. въпроса с пилеенето на храна е решен много хуманно. Една част от храната на 3-5 звездни хотели се изпраща в близките детски градини, училища, болници вместо да се изхвърля..Понякога, ако остане от обяд не я хвърлят, а я претоплят и я дават на вечеря, което страшно много изнервя западните туристи – канадци, немци..Нас разбира се, не..Нас още Тате ни учеше – “храна не се хвърля деца“ или “не сте гладували и затова не цените храната..“И в България сега една част от населението, знаем кои, се хранят прекомееерно обилно, докато другата част се чуди как да свърже двата края..така че не само в хотелите е проблема…както всички знаем…Какво стана с обществените кухни за бедното население в България..По едно време държавата беше уредила подобни кухни за пенсионери, инвалиди, безработни и хора с ниски доходи..Или не беше държавата???

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.