Турският парламент удължи с още три месеца извънредното положение в страната

Турският парламент удължи, за 4-ти пореден път, режима на извънредно положение, което бе въведено след опита за преврат на 15-и юли миналата година. Аргументът на управляващата партия, е че режимът ще продължи докато трае борбата срещу тероризма.

Режимът на извънредно положение предоставя на правителството широки правомощия, позволявайки да се управлява чрез укази, но според опозицията и възможност за масови арести и чистки.

От Републиканската народна партиясе обявиха против с мотива, че президентът Ердоган използва извънредното положение като диктаторски режим. "Ето защо партията ни смята, че извънредното положение трябва да бъде отменено. То не е задължително, а е избор, направен от управляващата партия. Ето защо сме против него", заяви представител на опозицията.

Съветът за национална сигурност, председателстван от президента Реджеп Тайип Ердоган, отправи препоръка към кабинета за удължаване с още три месеца на извънредното положение. Малко по-късно предложението бе внесено в парламента.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган има 317 места от общо 550 в парламента. Удължаването на режима бе одобрено с обикновено мнозинство

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа