Турски консул в следствен експеримент по случая с граничаря Михаил Цонков

Бившият граничен полицай Михаил Цонков (с униформа) показва как е действал при следствен експеримент на борда на турската гемия през 2008 г. Снимка БУЛФОТО

Турският консул в Бургас Исмаил Сефа Юджер е присъствал през април 2008 г. на следствен експеримент по случая със смъртта на турски бракониер при задържане от наш патрул на Гранична полиция. Това съобщиха вчера от агенция “Булфото” и разпространиха снимки от събитието отпреди 9 години.

Повод за припомняне на инцидента стана неочакваната вест, че в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели (известен у нас и под името Лозенград) се води дело срещу бившия бургаския граничар Михаил Цонков. Срещу него и действащите му колеги Живко Петков и Николай Тошков били повдигнати четири обвинения. Mиналата седмица Цонков получи призовка да се яви на 21 март в Бургаския окръжен съд, където да получи обвинителен акт.

Турската гемия, навлязла незаконно да лови калкан в наши води край Резово, бе спряна на 17 април 2008 г. Рибарите не се подчинили на граничарите да спрат за проверка. Последвала схватка на борда на гемията и куршум от автомата на Цонков поразил един от бракониерите. През 2008 г. делото бе прекратено, но бе възобновено за допълнително разследване. Накрая приключи със становище, че Цонков и колегите му не са нарушили служебните си задължения.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Ако и тази простотия направят нашите „управляващи“ – да предадат момчетата на „фесовете“, ТОВА ЩЕ Е ВЪРХЪТ НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО И ИБРИКЧИЙСТВОТО !!!!

 2. Фесовете ни провокират. Пробват ни на твърост.
  Не е изключено да ескалират взаимоотношенията.
  То шило в торба не стои.
  Боко ще ни спасява.
  Нал тъй „мархаба аскер“.

 3. И да не се правят на утрепани, дължат на наследниците на бежанците от Южна Тракия десет милиарда долара.
  Кога ще се издължат и кога някой наш министер председател ще предяви пртетенции пред международния съд в Хага?
  Нас ни е страх да отстяваме националните интереси и искаме да ни уважават.
  Така не става!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.