Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Взривиха сака, заради който бе отцепен пл. „Независимост” във Варна

Андалузитът – и в болест, и в здраве Кристалът внася хармония в дома

Австралия се готви за най-горещия ден в историята си

Блокиран е площад във Варна заради забравен багаж

Задържаха извършители на множество кражби и грабежи от Велинград

Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица

Коледните дръвчета могат да бъдат засадени след празниците в парк „Артилерийски”

Турски поток минава през България (обзор) „Газпром” планира да участва в процедурата по запазване на мощности в бъдещия газопровод

Няма да допуснем грешките от „Южен поток”

Втората тръба на Турски поток ще мине през България, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Изявлението й дойде минути, след като “Газпром” обяви официално, че планира да участва в процедурата по запазване на мощности в бъдещия газопровод от българско-турската до българско-сръбската граница.

“Газпром” се интересува от този проект и очаква обявяването на процедурата по Фаза 3 за “Отворения сезон”. Планираме да вземем участие в процедурата за запазване на мощности, но решението ще бъде взето като се вземат предвид условията, които ще бъдат известни при обявяването на началото на процедурите от Фаза 3”, се казва в съобщението.

Изключително добра новина за българската енергетика е съобщението на “Газпром”, че проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза, на пазарния тест, който “Булгартрансгаз” ще обяви в началото на декември, коментира Петкова. По думите й тестът ще покаже какъв капацитет ще бъде резервиран в проекта и за какъв период от време.

Ако проектът е икономически изгоден, само тогава ще се пристъпи към неговата реализация, съобщи министърът. И допълни, че оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от “Южен поток”.

 

Предварителни разчети

Печалбата ни от проекта над 4,3 млрд. лева

Първите доставки се очакват 2020 г.

Предварителни разчети на енергийното министерство показват, че българската инвестиция в Турски поток би била приблизително 2,6 милиарда лева. “Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години от над 4,3 милиарда лева. Имаме желание “Турски поток” да носи приходи дълги години”, заяви министър Теменужка Петкова.

Инфраструктурното обезпечаване на Турски поток у нас изисква да се изградят първите 11 км от турската граница на българска територия плюс газоизмервателна станция.

Отделно има налична инфраструктура от 151 км, която може да бъде използвана и отделно трябва да бъдат изградени 484 км до българо-сръбската граница, което е новата част от инфраструктурата и която трябва да бъде изградена заедно с две компресорни станции.

Според енергийния министър Теменужка Петкова това може да стане в рамките на една година. Ресурсът ще бъде инвестиран от българския оператор “Булгартрансгаз” при стриктно спазване на закона за обществените поръчки. В приетата вчера Енергийна стратегия на България до 2020 година е заложено още изграждането на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ. Такива освен Турски поток, са проектите от “Южния газов коридор”, Транс-анадолският газопровод, Транс-адриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в град Александруполис.

Плановете на “Газпром” са доставките през Турски поток за България и Сърбия да започнат в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. Т. нар. втора тръба на “Турски поток” повтаря на практика маршрута на “Южен поток”, който Европейският съюз замрази през 2014 г.

 

Богомил Манчев, председател на БУЛАТОМ: Цената на газа няма да падне

Тръбата ще е изцяло държавна

04-3Изграждането на новата тръба на Турски поток през България няма да доведе до спад на цените на газа у нас, коментира за “Труд” Богомил Манчев, председател на БУЛАТОМ. Причината е, че всички големи производители на природен газ поддържат близки цени. Единственият начин газът у нас да поевтинее е, ако успеем сами да си добиваме достатъчно количества от Черно море. Така няма да има транспортна добавка, която оскъпява синьото гориво, обясни Манчев.
Според него изграждането на втората тръба на Турски поток у нас не трябва да има затруднения, защото част от трасето е на неосъществения Южен поток, земите вече са отчуждени. Процедури обаче трябва да бъдат обявени за терените от южната ни граница до Северна България, където става въпрос за около 200 километра, уточни той.
Заявката, която досега дава държавата, е категорично тръбата да бъде изцяло държавна, посочи Богомил Манчев. По думите му по нея може да идва както газ от Азербайджан, така и от терминалите от Гърция, а защо не и от САЩ. Все пак най-ниски са цените на руския и азербайджанския газ, напомни председателят на БУЛАТОМ.

 

Проф. Атанас Тасев: Това е добра новина

04-2Изявлението на “Газпром”, че се интересува от участие в проекта за разширяване на националната газопреносна мрежа на България, е добра новина, коментира през “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Това означава, че руската страна ще участва във Фаза 3, за да транзитира свои количества газ през България. Заявката е сериозна и гарантира, че Москва ще се включи в новата тръба на Турски поток и тя ще минава през нашата страна, поясни експертът.

Според договора, който имаме с Русия, до 2030 година тя трябва да транзитира газ през страната ни или да плаща, ако не осигури количества по трансбалканския газопровод. Капацитетът му е 18 млрд. куб. метра годишно, като 90% е резервиран от руската страна. 2020 година обаче доставките през него спират.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. спрете да лъжете хората-газ и петрол означава война!русия и турция се обединиха тук на балканите срещу българия и гърция.руско-турският газопровод „експлоадира“ в егейска македония,само на няколко километра от солун.а онези сега могат да крещят колкото си искат,че македония е гръцка.е,тръбата доказа,че не е…геостратегическите цели на турция и русия са постигнати-тоталното разбиване на православието тук на балканите…

  1. Пак не си си пил хапчетата… естествено е да си гледат интереса, а не да лапат чужди хурки кат евроатлантическите джендъри.

 2. Слабоумната гербаджийска калинка сметнала ли е и разходите по поддръжката за 20 години и пр. разходи?!

  1. Пий си антифриза и ни остави да се оправяме сами. Руското „освобождение“ е по-лошо от турското робство.

 3. НЕ ни трябва никаква тръба. На турците досега продавахме Руската газ за 200 милиона евро на година. А сега, Турците искали да прибират Процент и да Продават на БЪлгария, Руска газ… Да си я ползват сами. Дори и за Русия е по- сигурно ако направят тръба към България, която да отива към Други държави, щото знаем че в България няма да разрушат тръбата. А турците са Мошеници, Убиха Руския Посланик в Турция, Ердоган запали Руски самолет и Ердоган лично праща Орди Башибозуци в атака към Европа. По- добре руските тръби да идват ПЪРВО в България и после да отиват в Турция, за да НЕ могат Ислямистите да ВЗРИВЯТ тръбата и тия 5 милиарда евро които ще похарчат руснаците САМО за да стигне тръбата им до Турция. И така да отиде зян цялата тръба и похарчени пари от България и цяла Европа..

  1. Турски поток е ОТМЪЩЕНИЕТО на руската фашистка власт към „братска“ България затова, че не следва „единствено правата“ фашистка линия на кремълския Хитлер.

 4. НЕ, НЕ, НЕ!!!!!!!! Не на газпром, НЕ на зависимост от Русия. По-добре да изберем по-трудното и по-скъпото, но да сме далеч от червен фашизъм. Да изберем по-трудното, за да е лесно на внуците ни, иначе те ще имат същата съдба като Украйна.

  1. Като събереш пари да дойдеш в България да си оправиш зъбите, мини и през аптеката за хапчетата…

 5. BYLGARINA GAZ NQMA IMA SAMO GOL GYZ.DAVA GYZ ZA GAZ AMA GAZ PAK NQMA SAMO GYZYT MI RAAZPRAN SCHTOTO UMEN

 6. Ако наистина тръбата е българска собстветост е добре. Но от кого ще дойдат парите да тръбата. Ако е от газпром, то е все едно, че и тръбата е тяхна. Туй дали ще мине пред ЕК? А и сметката е правена пак без кръчмаря. Къде са лихвите по заемите, къде е пропуснатата полза от сегашните тръби, които ще бъдат празни. Къде е гаранцията, че тръбата ще бъде натоварена 100%. До сега руснаците никога не са натоварвали тръба под вода 100% поради технически причини. Милиардите ще ги дадем сега срещу хипотетични печалби след 20 г., които може и да ги няма.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.