Турски съд остави в затвора служител на консулството на САЩ, обвинен в шпионаж

Снимка: Архив

Турски съд постанови днес, че служител на консулството на САЩ трябва да остане в затвора, докато процесът срещу него по обвинения в шпионаж продължава, предаде Ройтерс, позовавайки се на адвокат.

Това означава, че той ще остане в ареста до следващото изслушване през декември.

Метин Топуз, преводач и сътрудник на място към Агенцията за борба с наркотиците в консулството, се намира в затвора от октомври 2017 г. по подозрения за връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турското правителство обвинява за опита за преврат през 2016 г.

В обвинителния акт се иска доживотна присъда затвор за Топуз по обвинения в "опит за промяна на конституционния ред", шпионаж и "опит за сваляне на правителството". Според Вашингтон Топуз е невинен.

Арестът на консулския служител през 2017 г. засили напрежението в отношенията между САЩ и Турция и доведе до продължило месеци временно прекъсване на визовите услуги от двете страни.

Съдът неколкократно заяви, че иска да чуе още един свидетел по случая. Днес обаче адвокатите заявиха пред съда, че адресът, на който е регистриран този свидетел, не съществува.

Самият Топуз също обяви в последната си защитна пледоария преди заседанието, че не приема обвиненията и настоя да бъде оправдан.

Адвокати на консулския служител се обърнаха през януари към Европейския съд за човешките права и той е приел молбата им, съобщи пред Ройтерс вчера запознат източник.

Коментари

Задължително поле