Турция втора по износ на сериали в света

Най-гледан по света е "Великолепният век".

Според Forbes, след САЩ, Турция е втората по износ на сериали страна в света. Към днешна дата южната ни съседка е продала 150 телевизионни поредици в 146 страни в Европа, Близкия Изток, Централна Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Така турски сериали са гледали около 700 милиона зрители от Русия до Китай, и от Корея до Латинска Америка.

Поредицата „Великолепният век“ се превърна в най-гледания турски проект в историята на производството на турски сериали. Поредицата вече е приковала вниманието на над 500 милиона зрители в 70 страни.

Миналата година Турция продаде свои телевизионни сериали за над 500 милиона долара. Най-печелившите проекти за миналата 2018 година са: " Черни пари и любов", "Север - Юг", "Перла","Карадай", Безценно време", "Огледален свят", "Пепел от рози", "Забранена любов", "Езел", "Възродения Ертугрул" и "Черна любов".

Турските телевизионни сериали са най-популярни в Чили, Мексико и Аржентина. Първият турски сериал, който се продава с успех в чужбина, е „Забранена любов“ на канала TRT1 от 1975 г. Франция го купува който през 1981 г. на Франция. През 1999-а сериалът "Диво сърце" е продаден в Казахстан, а през 2008 г. турските продукции започват да превземат и Близкия изток. Излезлият през 2005 г., сериал "Перла" с участието на Сонгюл Йоден и Къванч Татлъту беше гледан от 85 милиона зрители в арабските страни.

Поредицата "1001 нощи" с Бергюзар Корел и Халит Ергенч се превърна в международна сензация. Проектът имаше високи рейтинги във всички 80 страни, в които се излъчваше. Следващата поредица с Халит Ергенч - "Великолепният век", завладя света, като беше показан дори в Япония и достигна половин милиард зрители.

Въпреки забраната за излъчване в Саудитска Арабия и Египет, сериалът продължава да се гледа през интернет. Това е най-популярната поредица в Йордания, Ирак, Катар, Мароко, Тунис и Алжир, като заема първо място в рейтингите на Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, както и Албания, Полша, Сърбия, България, Гърция, Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Унгария и Косово.

И президентът на Венецуела им е фен

Наскоро самият президент на Венецуела Николас Мадуро сподели в личния си акаунт в социалните мрежи, че с интерес следи турския телевизионен сериал „Възроденият Ертугрул“, малко от който погледал, докато бил на посещение в Турция през 2017 година. Известният футболист Лионел Меси сподели в социалните мрежи, че децата му не пропускат нито един епизод от поредицата "Черни пари и любов".

Очаква се приходите от износа на сериали да донесе за турската хазна над 1 милиард долара през 2023 г.

Турция е една от петте страни, които е и сред лидери по отношение на своите продукти в интернет платформи, заедно с Великобритания, САЩ, Франция и Германия. Политиката за едновременно показване на телевизионни сериали в YouTube, Netflix и Puhu TV привлича младежката аудитория.

Интернет платформата на Netflix, която е със 150 милиона абонати и оперира в 190 страни, също не остана безразлична към турските телевизионни продукции и ръководството на платформата реши да произвежда сериали в сътрудничество с турски продуценти. Първата им съвместна продукция беше" Защитникът", в която главната роля изпълнява Чаатай Улусой. За участие в следващата се водят преговори с Берен Саат и Мехмет Гюнсюр.

Кои серии ще станат лидери по продажбите през 2019 г., ще разберем едва след година, когато ще бъдат обявени окончателните резултати.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали