Турция депортира предполагаем терорист в Германия

Снимка: Архив

Предполагаем привърженик на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ и дъщеря й са били депортирани от турските власти в Германия – случай, който е част от поредица зачестили подобни действия на Анкара в последните месеци, отбелязва националният ежедневник Die Zeit.

Майката и дъщерята са пристигнали в Берлин от летището в Истанбул. Според МВнР на Турция става въпрос за „терористични бойци“ с германско гражданство. От ведомството обаче не представят никаква допълнителна информация - например за конкретните обвинения срещу тях.

Според германските кръгове за сигурност става дума за германка Еритрея и нейната петгодишна дъщеря. През 2014 г. тя е пътувала до Сирия от Германия. Съответно е била арестувана миналия октомври в Турция. Съобщава се, че заповед за арест срещу жената няма. Все още се провежда разследването срещу тях.

От няколко седмици насам турските власти връщат лица с предполагаеми контакти с „Ислямска държава“ в страните им на произход. На 9 октомври тя започна офанзива срещу кюрдите от „Народни отряди за самоотбрана“ в сирийския район, граничещ с турска територия.

В началото на декември турското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната е изпратила 59 души, заподозрени във връзка с терористични организации, обратно в родните им страни, за период от три седмици. Сред тях са 26 граждани на САЩ и Европа, включително редица германци. Държавната информационна агенция Anadolu съобщи в понеделник, че са депортирани общо 71 чуждестранни „терористични бойци", включително 18 германци.

Информацията, предоставена от турското правителство, трябва да се използва с повишено внимание, защото очевидно децата на депортираните бойци на „Ислямска държава“ също се считат за терористи, коментират от редакцията.

Коментари

Задължително поле