Турция освобождава 38 000 затворници, прави място за превратаджии

Турция е издала постановление за условно освобождаване на 38 000 затворници, за да направи място за хилядите хора, арестувани за опита за преврат в страната, съобщава "Индипендънт".

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг поясни, че указът засяга лишени от свобода, на които остават две или по-малко години от техните присъди.

Затворници, които са излежали половината от наказанието си, също ще бъдат предсрочно освобождавани.

Указът няма да включва арестанти, осъдени за убийство, домашно насилие, сексуално насилие, тероризъм или други престъпления срещу държавата.

С своя Twitter акаунт правосъдния министър обяви, че мярката ще доведе до освобождаване на близо 38 000 затворници. Той поясни, че в случая не става дума за помилване или амнистия, а за условно освобождаване.

Според правителството на Турция за опита преврат, при който загинаха най-малко 270 души, е виновна водената от мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен организация, която проникнала във военните и други държавни структури. Гюлен отрича да има участие в опита за преврат, но Анкара многократно настоява той да бъде екстрадиран от САЩ.

Повече от 26 000 души са задържани от турското правителство и още 8 000 се разследват, каза министърът на правосъдието.

 

 

Коментари

Задължително поле