турция свали обвиненията в шпионаж срещу двама гръцки военни

Турските власти свалиха обвиненията в шпионаж, повдигнати срещу двама гръцки офицери, които бяха арестувани за незаконно навлизане в страната през 2018 година, съобщава Protothema.

Според държавната информационна агенция Anadolu Agency обвиненията в шпионаж са отхвърлени и сега двамата гръцки военни ще бъдат разследвани само за незаконно влизане на турска територия.

Двамата гръцки военнослужещи Ангелос Митретодис и Димитрис Куклацис бяха арестувани през март 2018 г. на гръцко-турската граница в Североизточна Гърция, след като преминаха границата пеша.Те бяха държани месеци наред в затвор в Одрин , но бяха освободени през август 2018 г. и се върнаха в Гърция - пет месеца след ареста им.

След разследване на прокурора на Одрин по обвинението във „военен шпионаж" беше решено, че няма основания за подвеждане под наказателна отговорност, тъй като не са открити уличаващи доказателства.

Наказателният съд в Одрин сега ще се съсредоточи само върху разглеждането на делото за „влизане в ограничена военна зона". Двамата гръцки военни обясниха, че са се заблудили в лошото време и не са разбрали, че са пресекли границата.

Коментари

Задължително поле