Турция се опъна на САЩ за ракетите „Пейтриът“

Снимка: Архив

Не иска да се отказва от сделката за руските С-400

Офертата на Вашингтон е за 3,5 млрд. долара

Турция може да купи американски ракетни системи “Пейтриът”, ако предложените условия са добри. Но подобна сделка ще е невъзможна, ако Вашингтон настоява Анкара да се откаже от покупката на руски ракети С-400, за която има постигнато споразумение. Това заяви вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде Ройтерс.

В интервю за турската телевизия НТВ Чавушоглу отсече, че Турция няма да приеме САЩ да й налагат условия по сделката й с Русия за покупка на системи С-400.

“Имаме подписано споразумение за С-400 и няма да се отметнем от дадената си дума”, каза министърът. Той допълни, че страната му се нуждае от системи за противовъздушна отбрана и не изключва да купи комплекси “Пейтриът” от САЩ. Но пак повтори, че Анкара няма да се съгласи да й налагат условия, като припомни, че съюзниците в НАТО имат право да купуват системи за ПВО по свое усмотрение.

На 18 декември US администрацията отправи оферта към Турция за “Пейтриът” на обща стойност 3,5 млрд. долара. Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че евентуална сделка със САЩ няма да има отражение върху договорената продажба на руски С-400.

Договорът с Москва е от септември 2017 г. и е на стойност 2,5 млрд. долара. Разполагането на С-400 в Турция трябва да започне през октомври т.г.

Коментари

Задължително поле