Турция тръгва към петрола в Сомалия

Турската държава е получила покана от страна на властите в Сомалия да се включи в проучванията за петрол в нейните териториални води (б.р. - в Аденския залив и Индийския океан) в резултат на подписаното в края на ноември споразумение за морските граници между Анкара и Триполи, предаде Ройтерс. Това е заявил президентът на Турция Реджеп Ердоган пред журналисти в самолета при завръщането си от проведената в Берлин в неделя международна конференция за Либия.

„Имаме предложение от Сомалия. Казват ни: в нашите морета също има петрол. Както правите тези операции в Либия, така можете да ги развивате и тук. Това е много важно за нас и следователно ще предприемем постъпки в развиване на операциите ни там”, цитира Ройтерс думите на Ердоган, който е отказал да даде повече подробности за намеренията си.

Турция е пряко ангажирана в гражданската война в Сомалия още от 2011 г. насам с активното участие на турски инженери и компании във възстановяването и изграждането на пътищата в страната и обучаването на офицери за сомалийските въоръжени сили.

Коментари

Задължително поле