Турция успешно тества първите си балистични ракети „Гьокдоган“ и „Боздоган“

балистична ракета

Турция проведе успешни изпитания на първите балистични ракети собствена разработка „Гьокдоган“ и „Боздоган“, предава ТАСС, позовавайки се на агенция Anadolu.

Според нейните сведения, ракетите са съвместна разработка на турските военни структури - Съвета по научно-технически изследвания на Турция и Научно-изследователския институт по военна промишленост. Те са били представени за първи път на XIII Meждународно изложение на продукция на военната промишленост IDEF-2017 в Истанбул. Тестовите пускове на ракетите са проведени от полигона в Синоп.

В съответствие с програмата за изпитания, през последната четвърт на 2018 година ще бъде произведен пуск на ракета от наземна установка с цел поражение на движещи се цели, както и пуск от самолет, предава агенцията.

„Гьокдоган“ е ракета с малък и среден обсег на действие, ракетите „Боздоган“ са способни да поразяват цели и на големи разстояния, отбелязва още агенцията.

Проектът за разработка на ракетите трябва да бъде завършен до края на 2020 година, след което ще започне серийното им производство.

Коментари

Задължително поле