Тушират с пари от бюджета цената на тока

С пари от бюджета да бъде стопирано повишението на цената на тока за бита, предлагат депутати.

ГЕРБ и ДПС предлагат държавната хазна да покрие дефицита

Парите взети от министъра на финансите

Държавният бюджет да покрие дефицита във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС), предвижда проект на решение на парламента, предложено от депутатите от ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Станислав Анастасов.

През последните три години министърът на финансите “обезкърви” държавната енергетика, като източи над 3,5 млрд. лв. от БЕХ и 847 млн. лв. ФСЕС, пише в мотивите на депутатите.

Липсата на пари във Фонда ще се окаже проблем през лятото, когато ЕРП-та излизат на свободния пазар, но трябва да получават компенсации, за да продават тока за бита на регулирани цени. Тези средства трябва да бъдат осигурени от ФСЕС.

Според вносителите на проекта има две възможни решения. Първото е КЕВР да прецени, че е необходимо изменение на утвърдените цени, което ще доведе до значително повишение на крайната цена на тока за битовите и небитовите потребители. Другото решение е министърът на финансите да предприеме действия по осигуряване на финансова стабилност на Фонда. Така ще се избегне повишаването на крайната цена на тока за бита и бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика