ВМРО: Категорично заставаме срещу подготвяната т.нар. Национална стратегия за детето

Студенти от ВТУ протестираха срещу допълване на квотата им в Общото събрание

Доналд Тръмп: Конгресът не може да ме свали от поста

Нанесоха побой на общински охранител при опит за палеж на частна пералня

СГС потвърди присъдата на Константин Каменаров от 1 година и 3 месеца затвор за шофиране с 1,6 промила алкохол

Осъдиха Северин Красимиров на 30 години затвор

Стартираха консултациите за Общинска стратегия за развитието на културата 2019-2029

Ученици събраха 9000 лева за бездомни кучета

Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете и зеленчуците

Григор в битка за топ 50

Национален координационен съвет контролира морбилито, болните са вече 463

Съдът в Кърджали върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Фенове и ръководства на „Ботев“ и „Локо“ (Пд) на среща в Общината за Голямата къща

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Свръхрегулациите удавиха идеята за Европа

Двама влизат в затвора за обир на бензиностанция в Лясковец Апашите се маскирали, пребили служителя и отмъкнали 2140 лева

Тъжният паноптикум на българския преход Корупцията и клиентелизмът бяха превърнати в държавна политика от „сините братовчеди“

Натискат ни да признаем Истанбулската конвенция

Напоследък станахме свидетели на събития, които илюстрират някои от най-съществените негативни аспекти на българския живот от „избухването“ на демокрацията насам. Истински паноптикум на тъжния български преход, който израни душите и съдбите на поколенията, изградили България, оплисквайки със сярната киселина на разочарованието и нихилизма порива за свобода, демокрация и справедливост, който промените през 1989 г. отприщиха.

Първо, две от пословичните лица на родния връзкарски капитализъм – Коко Банев и Прокопиев, поеха по пътя на наказателното преследване за приватизационните им деяния. Единият арестуван, другият с мярка за неотклонение „подписка“. Не са важни обаче физическите лица Коко от Хасково и Иво от Разград. Като обвиняеми те разполагат със свещеното право на защита и съдебната част от биографиите им ще се пише тепърва. Важно е явлението. Защото те са илюстрация как старите мрежи на тоталитарния режим се трансформираха в икономическа власт, а за фасада събраха няколко дузини сивкави момчета от провинцията и ги инсталираха за една нощ като мултимилионери от и чрез властта. Само лайфстайла им беше различен – едните чалга-парвенюта, другите – „бели якички“. Израсли в придворни фамилии на номенклатурата, които живуркаха сладко като лоялен обслужващ персонал на властта. Приватизирали с политически протекции и на безценица предприятия и ресурси. И осъществили на практика и на терен гигантския приватизационен грабеж, обезлюдил цели региони и запратил в бедност и несигурност стотици хиляди български домове. Илюстрация са и на отговорността, която носят двете основни партии, които управляваха България в най-мътните години на прехода – БСП и СДС (днес раздробено и пребоядисано за пореден път в „Демократична България“). Защото арестуваният Банев придоби крупни предприятия главно благодарение на измамническата „масова приватизация“, зачената от кабинета „Виденов“, а обвиняемият Прокопиев – от „разбойническо-ментарджийската“ приватизация по времето на Иван Костов. И двата процеса не бяха приватизация, а завземане на държавна собственост с груба сила, грозни манипулации, дебели връзки със задкулисието и почти без пари. Повтарям – превземане, а не приватизация. Тогава започна „превзетата държава“, а не днес, както се опитват да внушават някои.

Неслучайно корупционният индекс на „Трансперънси интернешънъл“, който се измерва и в България от 1998 г., е безстрастно показателен – според този индекс като най-корумпирано управление оттогава до днес е възприемано правителството на Иван Костов (1997-2001). През трите пълни години от мандата на Костов индексът е съответно: 2,9 през 1998 г., 3,3 за 1999 г. и 3,2 за 2000 г. При максимална стойност 10, която бележи състояние на „свободна от корупция“ държава. По-добри данни по този показател в онези години имат дори раздирани от корупция и нестабилност държави от Третия свят като Салвадор, Мозамбик, Ямайка, Замбия. За сравнение, България дърпа напред при следващото управление – на НДСВ и ДПС, с добри стойности на антикорупциония индекс – 4 за 2002 г., 3,9 за 2003, 4 и 4,1 за 2004 и 2005 г. Изпреварва завинаги посочените държави от Третия свят, чийто прахоляк дишаше по времето на Костов. И така е в общи линии и до днес при правителствата на Станишев, Орешарски и Борисов. Ако беше мерен и в годините на Луканов, Филип Димитров, Беров, Виденов, вероятно антикорупционният индекс щеше да има и по-лоши стойности. Без да надценяваме излишно смисъла и информацията, която дават подобни измерители, те са индикация за процесите в държавата и онагледяват това, което общественото мнозинство у нас знае – корупцията и клиентелизмът бяха превърнати в държавна политика от „сините братовчеди“, „Иване, кажи си“, кръгът „Агнешки главички“. И когато днес някогашни апологети, крепители, застъпници и активни участници в корумпираното управление от периода 1997-2001 г., се представят за невинни „ангелчета“ на демокрацията и почтеността, и от такава фалшива позиция назидават и „четат морал“ от името на евроатлантическите ценности (които също изкористиха и извратиха!), то те заслужават единствено посочване с пръст. Всеки има право да се променя, да развива възгледите си, да се покайва, да осъзнава по нов начин процеси и събития. Но никой, дори и непрекъснато мимикриращите деятели и следовници на костовото управление, „експертите на прехода“, няма право да се самообявава за монополист на демокрацията, истината и добрите каузи. Не за друго, а защото дрънчи на кухо. Като оглозганите до кокал някога цветущи предприятия, превзети от Банев. Или като сделките по превземане на „Дамяница“ и „Каолин“ от Прокопиев „кеш енд кери“.

Извън тези събития, но всъщност неизбежна последица от пороците на прехода в паноптикума, за който говорим, станахме отново свидетели на развалата, обзела политическите нрави. И, не – омерзителното поведение на Валери Симеонов, скандалите в малката съуправляваща коалиция, неспособността на ГЕРБ да управлява интелигентно, а на БСП да представи кадри и кауза, способни да убедят някого извън партийния апарат и техните роднини, не са проблема на проблемите. Но са ясен знак за дъното, до което сме стигнали в политиката. Затова у нас няма дискусия, а скандал. Няма аргументи и политически оценки, а лични обиди и презрителни подмятания. Затова няма и развитие, а тъпчене на едно място.

И за капак, властта ни сервира някои свои решения, които определено са „бомба със закъснител“. Първо, „тайните арести“. Европейската директива, с която оправдават това недемократично решение, съвсем не задължава държавите от ЕС да въведат подобна дерогация на основни права. Тя е предвидена само като възможност, когато извънредни обстоятелства налагат подобни мерки. Каква е извънредната ситуация в България? И защо тайните арести се въвеждат като нещо трайно и нормално, а не, примерно, само като временна мярка в условията на обявено по конституционен ред извънредно положение? Това са тежките въпроси, на които мълчаливата гилотина на механичното парламентарно мнозинство дължи отговори.

Второто „блюдо“ със съмнителна стойност, което ни поднасят, е категоричната позиция в подкрепа на Глобалния пакт на ООН за миграцията, който легитимира порочния подход на „отворени врати“ на Меркел. Междувременно САЩ обявиха, че няма да подпишат този пакт. Защо ние го подкрепяме? Къде е нашата евроатлантическата солидарност?

И, третото, от този тъжен паноптикум, е мълчанието на правителството в Брюксел по въпроса за скандалната Истанбулска конвенция, която беше отхвърлена от България както морално-политически – от широката общественост, научния и духовен елит на нацията, така и юридически – с решението на Конституционния съд, което сложи солидна преграда пред опитите тази конвенция и прокарваната чрез нея джендър-идеология да бъдат ратифицирани. Както е добре известно, брюкселското чиновничество иска ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция. Странна амбиция при положение, че ЕС все още не се е присъединил към Европейската конвенция за защита на правата човека и няма изгледи това да стане скоро. Каква е целта? Казано накратко – да бъде заобиколена суверенната воля на държави, като България, които отказват да се присъединят към Истанбулската конвенция. Ако това стане, онези въпроси, които са в изключителната компетентност на Съюза, ще станат задължителни за нас, независимо, че не сме я ратифицирали. България може да спре този процес. Процедурата изисква правителството да заяви изрично, с формален акт, пред работната група към КОРЕПЕР II, че няма правна възможност да ратифицира Истанбулската конвенция. Това би означавало, че няма да се постигне изискуемото „общо съгласие“ в КОРЕПЕР II, а оттам и в Съвета на ЕС. С други думи, така ще бъде блокирано присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. Правителството е длъжно да изрази такава позиция, ако уважава върховенството на българската Конституция. Вместо това, родните ни управници използват една типична лицемерна вратичка на европейското право, която им позволява да замълчат, което ще се приеме като своего рода мълчаливо съгласие с ратификацията. И те мълчат. И така подкрепят Истанбулската конвенция. Сякаш за да потвърдят още веднъж, че в България нищо в годините на прехода не се случва по волята на гражданите, а само с благоволението на задкулисието и неговите хранени хора.

И ако „експонатите“ в този паноптикум на прехода ви се струват недостатъчни, отворете новините, излезте на улицата, и ще видите още много други. Тъжно, но факт.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Хубава ретроспекция, но ужасно закъсняла. Както винаги. За да няма виновни и най-вече да няма наказани. Българска специфична национална черта – да пазим prestypnicite и да оплюем доброто.

  1. не е закъсняла шизи, не е … има време безродните подлоги на боко, цецо и козяк във външно да се задействат и спрат истанбулската….

 2. Правителството трябва да се позове на решението на Конституционния съд и да оттегли подписа си под Истанбулската конвенция с депозиране на декларация, че няма правна възможност за ратификация и не може да даде съгласието си за присъединяване на България към Конвенцията.

 3. Този НЕГРАМОТЕН И НЕОБЕКТИВЕН доктор ме нервира! Костов бил виновен , асега пък Бойко! Ние, мислещите българи казваме смело и обективно: за всичко лошо в БГ са виновни ГНИДИТЕ от Позитания и скотините от ДПС ! Но само слабоумни ги поддържат!

  1. говедата, фенове на поръчковия дисидент на луканов – плевнелиев, сте си 100%- ви олихофрени…

 4. Отново опит за манипулация на този плитък лъжец. Като типичен путинист авторът прилага тактиката: крадецът вика дръжте крадеца“. Корупцията на братовчедите е факт, но с нищо не беше повече от предхождащата я на „приятелските кръгове“ на Виденов . Квантов скок в корупцията настъпи с идването на така наречения цар и най-много с тройната коалиция. До един мекерета на Москва. Българската корупцията е копие на путиновата система . Такава няма в „гейевропа“. Има я при тия с ценностите и „мъжествените“ в Унгария, Полша, Гърция и у нас.
  А горният руски слуга е забравил, че има много живи свидетели. Или си мисли, че така и така тоя парцал го четат само 80-те процента.

  1. Авторът на статията не е лъжец, Наблюдател. Лъжец си ти, защото защитаваш най-големият мошенник на прехода – Иван Костов, който разруши бэлгарската икономика, предизвика схизъм в българската православна църква, нещо, което не се е случвало никога от нейното основаване досега. Авторът е напълно прав по всички показатели. Българският народ не е твоя народ, Наблюдател. Все някой ден ще разбереш, че мекеретата в България не са московски мекерета, а мекерета на съдения за корупция и снет от министър-председателския пост на Люксембург Юнкер, бабофила Макрон и злата вещица Меркел, която днес заяви, че най-сетне си отива. Чети повече, Наблюдател! И стига си злорадствувал срещу Русия и Путин, защото каквото и да говореш, Путин направи нещо, което никога и никъде не се е случвало – още на първия тур на изборите – 78% от гласовете. Кучетата като тебе си лаят, но керванът продължава своя път.

   1. И какво точно излъгах? Че корупцията при тройната коалиция, съставена от три мекерета на Москва стана неимоверно по-голяма, от времето на Костов? Или че Русия-страната на ботоксовото джудже на високи токове ( ако туй не е джендър, здраве му кажи) е една от най-корумпираните държави в света? Далеч по-корумперана от тия на „бабофила“ и „вещицата“.
    За разлика от мен ти излъга, като казваш че нямало схизма преди Костов. Като оставим на страна, че не знаеш как се пише думата, това не е вярно. През 1870 изпадаме в схизма и то заради Русия.
    Та кой трябва повече да чете? И накрая: по-добре куче, отколкото помияр като теб.

    1. Путин му бил виновен на некадърното евроатлантическо (=пребоядисан комунист), слабоумно шизи…сигурно и дъртият ти изрод е същият слабоумен идиот..,

   2. Браво др. Кондов! Какъв ум , каква проницателност, какъв обективизъм! Браво, истински сталински ТУЧ!!!

  2. Шизи малоумно тролещо, дъртият ти изрод, лозунгите за бкп-то или за бзнс-то е писал на село?!
   Статията много хубаво си посочва фактите. Един от тях е, че най голямата емиграция почна при костов – протежето на ликанов, което трябваше да се отблагодари и на бсп и на москва и на берлин и на вашингтон и на тел авив…
   Факти, a не лъжи на слабоумен евроатлантически (бивш комунистически) трол..

 5. Сега ще разнищват живота на Баневи, на Харалампиев и на Лозан Панов по часове, което е „след дъжд качулка“. Абсолютно излишна демонстрация на журналистическа съвест е да се вади нож на умряло куче. Първо, това е 3-дневна показна кампания и след 3 дни всичко ще е както винаги е било – корупция, мулти-милионери, беднотия и мърморене. Второ, сигурен съм, че няма да последва сериозно наказание. А между другото Панов ще си го премести в другия крачол след като прибере 32 заплати накуп и си сложи табелка „Адвокат“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.