Тъкър Карлсън - Безпощадно прям

Известният американски журналист и тв водещ Тъкър Карлсън отново събра светлината на прожекторите. В типичния си безпощадно прям стил той публикува в социалната мрежа Х видео, заснето на фона на кулите на Кремъл и московската катедрала „Христос Спасител“, в което анонсира, че ще излъчи интервю с руския президент Владимир Путин. От което американците да научат какво наистина се случва в Русия и Украйна, тъй като те нямат реална представа за конфликта, в който всъщност са въвлечени. И отприщи порой от критики срещу себе си, още далеч преди самият разговор да стане обществено достояние.

Ние сме тук не защото обичаме Путин. Ние сме тук, защото обичаме Америка и искаме да останем богати и свободни. Това заяви в анонса си Карлсън.

„За двете години на война американците не получаваха информация. Те нямат представа какво става тук в Русия, не в Украйна. Те трябва да знаят, нали плащат за това“, обяснява Карлсън мотивите си за интервюто с Путин. За което подчертава, че се планира отдавна и че екипът му си плаща сам разноските по идването в Русия.

„Ние сме журналисти и нашата работа е да казваме истината“, отсече още Карлсън. И подчерта, че е отправил запитване за интервю и с украинския президент Володимир Зеленски. 

„Повечето американци нямат представа защо Путин нахлу в Украйна или пък какви са целите му сега. Не ви окуражаваме да се съгласите с това, което Путин ще каже в интервюто, но ви призоваваме да го гледате. Трябва да знаете колкото може повече“, допълва журналистът. 

Така за пореден път той остава верен на своето верую в професионалния си път досега - да съобщава и препредава факти, а аудиторията сама да разсъждава върху тях. Което го направи един от най-влиятелните водещи в Америка. 

Тъкър Карлсън е роден през 1969 г. в Сан Франциско. Баща му Дик Карлсън е журналист, директор на радио „Гласът на Америка“. През 1991 г. Тъкър завършва престижния „Тринити Колидж“ с бакалавърска степен по история, след което започва работа като журналист в печатни издания. А после започва да се изявява на екрана - като политически коментатор и водещ на публицистични предавания в телевизиите Си Ен Ен (2000-2005), Ем Ес Ен Би Си (2005-2008) и „Фокс нюз“ (2009- 2023). 

Сред бомбастичните му интервюта е това през 1999 г. с Джордж Буш-младши - тогава губернатор на Тексас. В разговора Буш си позволява подигравка с осъдената на смърт двойна убийца Карла Фей, която той като губернатор може да помилва, но отказва. Този скандал тегне над цялата му кампания за президентския пост, който все пак Буш спечелва (а след това е преизбран за втори мандат). 

От 2016 г. Тъкър Карлсън водеше авторско предаване по „Фокс нюз“, което бе второто по популярност новинарско шоу в праймтайма, с аудитория от над 5 милиона зрители. Водещият не крие консервативните си възгледи, скептицизма си към промените в климата, въпросите на пола и други либерални идеи, както и подкрепата си за Доналд Тръмп. Някои от тези позиции му навлякоха и проблеми - като антиимигрантски изказвания, предизвикали отлив на рекламодатели. 

През 2023 г. той бе уволнен от „Фокс нюз“, която не даде обяснение за решението си. Но малко преди това телевизията плати 790 млн. долара обезщетение на компанията за машинно гласуване „Доминиън“, с което избегна дело за клевета, по което ищецът искаше 1,6 млрд. долара компенсации. „Доминиън“ бе взет на мушка от Карлсън, който в предаванията си твърдеше, че тя е фалшифицирала президентските избори в САЩ през 2020 г. и така е отнела победата на Доналд Тръмп. 

След раздялата с „Фокс нюз“ Карлсън се изявява в социалната мрежа Х, като въобще не е загубил популярност - видеоматериалите му имат между 3 и 6 милиона гледания.

 

Отличава се с различна от традиционните медии позиция

Той има позиция, която се отличава от останалите. Тя по никакъв начин не е проруска, нито проукраинска, по-скоро е проамериканска. Но най-малкото отчетливо се отличава от позициите във всички традиционни англосаксонски медии. Когато става въпрос за западните държави - големите медии, тв канали и вестници там дори не се опитват да погледнат безпристрастно, когато отразяват събития и новини. 

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

 

Има огромна и лоялна аудитория

Тъкър Карлсън има огромна, лоялна аудитория, а изказванията му предизвикват резонанс. И това на фона на набиращата скорост кампания в САЩ. В президентската надпревара Тъкър е най-важният медиен ресурс на Доналд Тръмп. Ако Тръмп стане президент, а журналистът влезе в неговия екип, политическата върхушка в САЩ вече няма да може да игнорира Кремъл. 

Владимир Василев, главен научен сътрудник на Института за САЩ и Канада към РАН

 

Може да се превърне в следващия Джулиан Асанж

Ако Тъкър Карлсън не внимава, може да се превърне в следващия Джулиан Асанж. Има достатъчно много призиви, както от политици, така и от традиционните медии, да бъде арестуван заради посещението си в Русия. Тези създания са отмъстителни. 

Иън Чонг, консервативен блогър

Определи войната в Украйна като огромен бизнес

„Военните действия в Украйна, които я разрушиха напълно и отнеха живота на хиляди украинци, все още продължават. Защо? Защото администрацията на Джо Байдън ги подкрепя. Те биха могли да наложат мир, но не искат. Защо умират украинците? Защо да се унищожи цяла държава? Защото хората забогатяват!“, заяви преди година Тъкър Карлсън. И допълни: „BlackRock планира да забогатее! Goldman Sachs също са във възторг. Можете да спечелите много пари в Украйна! Украйна е една от най-корумпираните страни в света. Но ако искате да перете пари, добре дошли! Това е идеалното място!“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети