Тъмната страна на вечното дерби

Прокурор или народен съд! Някой трябва да спре този Фернандо Каранга! Първо „реже глави“, после се снима с изкуствен член, обвит със знаме на „Левски“. „Сините“ решиха да отмъстят на най-добрия футболист в българското първенство, сезирайки прокуратурата и БФС за поведението на бразилския нападател. Дисциплинарната комисия наказа Каранга с 6000 лева и един мач. Причината - „рязането на глави“ и държането на надуваем член след вечното дерби. Няма да играе срещу „Ботев“.

Каранга е просто поредният епизод от мита за вечното дерби. Някои могат да кажат – от неговата тъмна и извън футболна страна.

„Левски“ търси своята вендета за черната серия, в която влезе срещу ЦСКА вече години наред. Поне в момента не се нахъсва за следващите четири сблъсъка с „червените“ до края на май, а опитва да ги уязви с декларации и документи.

Когато дойде в България преди малко повече от година, Каранга правеше същите жестове с „рязането на глави“. Тогава обаче ЦСКА не бе в позиция да атакува шампионската титла и някак никой не се чувстваше заплашен от головете му, че да се жалва на прокурор или БФС. Самият футболист обясни, че жестът е популярен в Бразилия и по никакъв начин не символизира това, което съперниците се опитват да изкарат.

Историята на вечното дерби от последните 20 години помни не един и два случая, които са доста по-шокиращи от поведението на Каранга. През 90-те на стария национален стадион „Васил Левски“ фенове на ЦСКА бяха вкарали жива змия, която хвърлиха към пистата в посока футболистите на „Левски“. Един от най-обичаните „червени“ футболисти и треньори Стойчо Младенов също изпусна нервите си. Култова остава репликата на пресконференция, когато каза, че ЦСКА е „станал шампион на говеждия стадион“, както се пее в една от армейските песни.

Когато бе продаден на „Шефийлд Уензди“ от „Армията“, румънският нападател Серджиу Буш написа в социалните мрежи обида срещу „Левски“. От тръст „Синя България“ дори сезираха УЕФА заради голмайстора. Днес обаче Буш е звезда на „Герена“.

„Левски“ също може да се похвали с подобни издънки около вечните дербита. Например испанецът Мигел Бедоя, играл съвсем доскоро у нас, също можеше да бъде пратен на прокурор заради радостта си след гол. Ибериецът започваше да „стреля с лък“ към трибуните, след като се разписваше. Едва ли е голяма разликата между стрела в сърцето и нож в гърлото. Никой обаче не гледаше на Бедоя като обществено опасен елемент.

Легендата на „сините“ и националния отбор Даниел Боримиров също има своя „момент“ от тъмната страна. След един мач на стадион „Българска армия“ той изригна с думите: „Дайте ми един автомат и ще ги разстрелям тези прасета! Малоумници сте вие! Прасета мръсни!“ Естествено, за да се стигне до репликата Боримиров чу достатъчно „червени“ обиди по свой адрес и видя камък по клубния автобус.

Юношата на „Левски“ Боян Табаков бе още по-краен през 2013 година. Когато фен на ЦСКА бе убит от Борислав Балджийски, нападателят написа в социалните мрежи: „Там му е мястото, три метра под земята да гледа цветята от към корените. И на всички вас, изчадия, там ви е мястото.“

Преди това Табаков вече бе демонстрирал омразата си към ЦСКА. Излезе с фланелка, на която „синьо“ човече пикае върху екип на „червените“.

Историята помни как при една от шампионските си титли футболистите на „Левски“ празнуваха с фланелки „Аз мразя ЦСКА!“ Играчът на „сините“ Илиян Стоянов нарече „черна маймуна“ южноафриканския нападател Макдоналд Мукаси. Южноафриканецът пък си отмъсти, като подскачаше като... маймуна при шампионската радост на „Герена“ през 2003 година.

Вкараният на стадион „Васил Левски“ в неделя изкуствен член, попаднал по-късно в ръцете на Каранга, пък далеч не е първият в историята. Подобно нещо направиха фенове на „Ботев“ на стадион „Георги Аспарухов“ при гостуване срещу „Левски“. Привърженици на „сините“ пък се гордеят с хореография с подобна порно насоченост в едно от вечните дербита.

Това е само част от историята на най-големия мач на България. И преди, и сега, и в бъдеще футболната омраза между „сини“ и „червени“ ще ражда истории, от които някои се срамуват, а други се гордеят. Наказания за изброените случаи не е имало. А може би още тази пролет ще се нагледаме на много новаторства от тъмната страна на вечното дерби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ