Тъмнооранжева луна и звезден дъжд осветяват небето Частичното затъмнение ще продължи около час и ще се вижда на изток

Луната ще изгрее в необичаен вид.

Тъмнооранжева луна и звезден дъжд ще осветят небето в нощта на 7-и срещу 8-и август. Това каза пред “Труд” директорът на Националната астрономическа обсерватория “Рожен” д-р Никола Петров.

Частичното лунно затъмнение ще е видимо от страната ни след 21 часа в понеделник. Тогава спътникът на земята ще изгрее в необичаен вид. “Луната няма да бъде в изцяло лунно затъмнение, когато изгрее. Ще й остават около 20 минути някъде. По-голямата й част ще бъде тъмна, а малка част ще бъде по-светла като сърп. Ще изглежда малко необичайно. В 21.30 ч тя вече ще бъде в пълно затъмнение и ще бъде тъмнооранжева с кафяво-червен оттенък. Това ще трае в продължение на още около половин час. Трябва да се гледа на изток”, посочи ученият.

От няколко дни вече е видим и летният звезден дъжд или метеорният поток Персеиди. “Персеидите сега се наблюдават от началото на нощта. Но най-голяма вероятност да се видят ярки падащи звезди и повече на брой има след 3 часа сутринта. Това не е случайно. Преди изгрева на слънцето навлизащите в земната атмосфера метеори, имат много голяма обща крайна скорост. Те горят с по-голяма температура и са по-ярки”, допълни д-р Петров. По-думите му няколко дни след лунното затъмнение, е пикът им и те ще могат да се гледат през цялата нощ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.