Търговец във фейсбук лъже, че продава луксозни калъфи за телефони

Снимка: Архив

Потребители получават евтини калъфи и протектори, несъответстващи на модела телефон

Търговец фантом лъже потребители в интернет след покупка на луксозни калъфи за телефон. В жертви на масовата измама се превърнаха над 100 клиенти на фейсбук страница за продажба на GSM-аксесоари. Вместо тях обаче, потребителите получават куриерски пратки с евтини калъфи и протектори, които дори не съответстват на модела телефон, за който са поръчани. А връщането им се оказва невъзможно, информира Нова тв.

От бележките върху пратките, които пристигат, става ясно, че подателят е един и същ – Кристиян Костадинов. Всички пакети с евтините аксесоари идват от куриерски офис в Петрич. Търговецът обаче е неоткриваем на посочения за връзка телефон.

Оплаквания от ужилени постъпват и в куриерския офис, от който мнимият търговец изпраща аксесоарите. До намесата на полицията обаче от там нямат право да издават кой е измамникът, нито пък да отказват да ги изпращат, тъй като стоките отговарят на всички изисквания.

А въпросната страница във фейсбук към момента е събрала над 8 000 последователи. Според експерти в онлайн търговията успехът на схемата се дължи на атрактивните стоки, които се предлагат, както и на ниските цени. Бърз преглед обаче показва, че лъскавите снимки дори не показват реални продукти на склад.

Въпреки малките суми, които са загубили, потърпевши потърсили съдействие и от институциите. Но при покупки от страници в социалните мрежи от Комисията за защита на потребителите се оказват безсилни, защото търговецът не е регистриран. Според адвокат Свилена Димитрова потребителите трябва да сигнализират правоохранителните органи или да търсят правата си по съдебен път. Според някои експерти обаче проверките на полицията са дълги и безрезултатни, особено когато става дума за по-малки суми. Въпреки че всеки ужилен е изгорял с между 10 и 40 лв., печалбата от схемата е огромна, изчисляват от бранша.

Съветът при пазаруване от такива фейсбук страници е задължително да изискваме преглед и тест на пратката при доставка от куриера. Само така можем да избегнем нежеланите покупки.

Коментари

Задължително поле