Търговските вериги без касови бележки, ако клиентът използва карта за отстъпки

Хартиените касови бележки може да бъдат заменени от електронни за клиентите, които пазаруват с карти за отстъпки.

Електронни съобщения ще заменят хартията

Ползват по желание новия механизъм

Електронни касови бележки ще заменят хартиените в големите търговски вериги, които дават възможност на клиентите да пазаруват с карти за лоялност или за отстъпки. Това стана ясно на поредното заседание на работната група за внедряване на софтуерна фискализация. Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходи, като в близките седмици НАП ще обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството.

Електронните касови бележки ще може да заменят хартиените в търговските обекти, които използват софтуер за управление на продажбите, регистриран в НАП. Това ще бъде още един бонус за фирмите, които са инвестирали средства в такъв софтуер. Другото условие за издаване на електронни фискални бонове е клиентът да може да бъде идентифициран, за да ги получи на електронната си поща или на приложение на мобилния си телефон. Затова електронни касови бележки ще може да получават клиенти, които при пазаруване от даден магазин използват карта за лоялност или за отстъпки.

Големите търговски вериги са готови да се възползват от възможността да дават електронни касови бележки. За клиентите също ще има предимства. Хартиената касова бележка лесно може да бъде изгубена, а и избледнява с времето, а при покупка на стоки с гаранция е важно тя да се пази няколко години. Освен това, ако плаща с безконтактна карта и получи електронна касова бележка, клиентът реално няма да докосва нищо при покупката, освен самата стока и собствената си банкова карта. Разбира се, по желание клиентът ще може да си вземе и хартиена касова бележка. Най-удобно за потребителите ще бъде на касата да ги питат искат ли хартиена бележка или не.

Бензиностанциите, които използват софтуер за управление на продажбите, също ще може да заменят хартиените касови бележки с електронни, ако клиентът използва карта за отстъпки.

Продължава съвместната работа между представители на НАП и бизнеса по създаването на алтернативен механизъм за отчитане на оборота от електронните магазини. Това е т. нар. софтуерна фискализация, при която касовите апарати ще бъдат заменени със софтуер. Идеята е НАП да разработи и поддържа софтуер, така че онлайн магазините да подават данни за оборота директно към приходната агенция.

Отчитат всички плащания по един начин

Магазините с фискално устройство

Ако един търговец има традиционен магазин, но си е направил и сайт за продажби, ще трябва да използва традиционен касов апарат за магазина, а за отчитане на онлайн продажбите ще може да подава данни директно към НАП. Това стана ясно на поредната среща между хора от НАП и бизнеса за обсъждане на софтуерната фискализация.

Използването на софтуер вместо касов апарат ще бъде по желание за онлайн търговците. Но ако решат да преминат към вариант за онлайн подаване на данни към НАП, ще трябва да го използват при всички видове плащания, които предлагат на клиентите - банкови преводи, банкови карти, наложен платеж, пощенски превод, в брой и т. н. Така с един софтуер ще отчитат всичките си приходи.

Коментари

Задължително поле