Търговци: Изберете доставчик на ток до 10 септември

Най-късно до 10 септември фирмите трябва да изберат нов доставчик на електроенергия. Това посъветваха на пресконференция от Асоциация свободен енергиен пазар, в която членуват търговци на електроенергия. Според тях само така потребителите могат да си гарантират най-добра цена. Всяко юридическо лице трябва да излезе на свободния пазар на електроенергия от 1 октомври. За целта то трябва да избере доставчик  и да сключи договор с него. След това цялата процедура се поема от доставчика, обясни Мария Кръстева – изпълнителен директор на асоциацията. 

Датата 1 октомври обаче е подвеждаща, защото реално смяна на доставчик може да се заяви до 10 септември, уточни тя. Има много неясноти как ще се случи тази част от либерализацията на пазара, която обхваща около 300 000 малки фирми, категорични са търговците. Една от причините са промените в последния момент, които позволяват, ако фирма не си е намерила доставчик, да остане към сегашното разпределително дружество, но в качеството му на титуляр на лицензия на търговия с електрическа енергия. Този преход обаче ще продължи до 1 юли 2021 г. Първоначално Законът за енергетиката предвиждаше потребителите, които останат без доставчик автоматично да отиват на доставчик на последна инстанция (ДПИ). Цените на ДПИ обаче са в пъти по-високи от пазарните и от тези на регулирания пазар. За целта до 31 август КЕВР ще трябва да подготви типовите договори, които ще подписват потребителите. Той ще е със срок от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г. и в него ще се определят правата и задълженията на страните, условия за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора, както и за пределната цена на доставката. 

Какви ще са клаузите в типовите договори и ще има ли определена цена в тях не се знае, коментираха от Асоциация свободен енергиен пазар.

Те съветват собствениците на фирми да проучат пазара и офертите, като подчертаха, че цената не трябва да бъде единственият критерий за избор на доставчик. Трябва да се види и какви  срокове предлага търговецът, има ли неустойки при предварително прекратяване на договор, изисква ли се предплащане на такси.

Коментари

Задължително поле