Търновец влиза в затвора за 11 месеца за палеж на чуждо жилище

Снимка: Архив

Пироманът нанесъл щети за над 40 000 лева

По внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново, осъдиха ефективно на 11 месеца затвор при строг режим мъж, за палеж на чужд апартамент.

Г. С. е признат за виновен за това, че на 30 март миналата година запалил апартамент, собственост на В. П. и К. Х., и намиращите се в него вещи. Имущество на обща стойност 40 565 лева. Последвали са вреди на обща стойност 2070,94 лева от повреждането на апартамента – опушени стени, таван и под, изгорял паркет, унищожени стъкла на прозорец и балконска врата, обгоряла дограма, напукана и нападала мазилка – щети на обща стойност 1905,94 лева и от унищожаване на движими вещи – мебели на обща стойност 165 лева.

Обвиняемият е осъждан. Г.С. бил във влошени отношения с Д.Х. - бившия съпруг на едната пострадала. В злополучния ден Г.С. бил във Велико Търново и употребил алкохол. Около 18,00 часа тръгнал да се прибира и минал покрай дома на пострадалите.

Мислейки, че Д.Х. живее там, решил да влезе вътре и да го набие. Качил се на първия етаж в блока и безпроблемно влязъл в жилището на пострадалите през входната врата, която не се заключвала. След като обиколил всички помещения и не открил никой, се ядосал. Тогава решил да отмъсти на Д.Х. като запали апартамента. Влязъл в едната спалня и със запалката, запалил юрган, който започнал да гори. По същия начин подпалил в хола дамаската на фотьойла и в кухнята – дивана. След това си тръгнал.

Възникналият пожар бил забелязан от съседи, които позвънили на телефон 112. Единствено благодарение на своевременните действия на пожарникарите било спряно разпространението на пожара.

Присъдата е приведена в изпълнение. Освен нея в момента Г.С. изтърпява наказание лишаване от свобода по друга влязла в сила присъда.

Коментари

Задължително поле