На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Търновският Общински съвет утвърди входните такси за крепостта Трапезица

крепостта Трапезица

Великотърновският общински съвет утвърди входните такси за крепостта Трапезица, която ще приема туристи от 22 септември. Те са определени от Регионалния исторически музей, положително бе и становището на Комисията по нормативно-правна уредба в местния парламент. Стойността на входа за посетители на възстановения с инвестиция от над 7 милиона лева музеен резерват е определена в Наредбата за местни такси и цени на услуги, чиито изменения бяха приети днес.

Срещу 6 лева жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да разгледат крепостта Трапезица, ако използват пешеходния подход, който се намира до разклона на пътя Велико Търново – Арбанаси към кв. „Асенов”. Този тип билети за учащи ще са по 2 лева, а за български граждани на възраст над 60 години – по 3 лева. Вход за деца до 7 години и хора с увреждания няма.

Ако посетителите използват изградения по проект фуникуляр, тогава комбинираната такса за входа и релсовото транспортно средство става 16 лева. Деца до 7-годишна възраст ще се допускат безплатно. За учащи комбинираният билет е на стойност от 12 лева. Хората с увреждания  ще заплащат само 50% от стойността на превоза, или входът за тях става на цена от 5 лева. 26 лева ще струва ползването на релсовото транспортно средство и входът за крепостта на семейства с до три деца на възраст между 7 и 18 години.

През последните няколко години в социализацията, укрепването и частичната реставрация на крепостта са инвестирани над 7 милиона лева. Реализирани са два проекта на Министерството на културата, изготвени с експертна помощ от общинската администрация. Първият проект е „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица в град Велико Търново”, на стойност от 4,6 милиона лева. Вторият проект бе за социализация и частична реставрация на крепостта, финансиран с дарение в размер на 2,5 милиона лева от фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.