Търсят изпълнител за „Втория Босфор”

Районът през който трябва да премине каналът с дължина 45 километра или 28 морски мили.

Проектът за „Втория Босфор” или „Канал Истанбул” е завършен. Копаенето обаче още не е започнало. Обявена е тръжна процедура за търсене на изпълнител. Това съобщиха отлично информирани източници от Бургаското пристанище.

Босфор е протокът, който свързва Черно и Мраморно море и разделя европейската от азиатската част на Турция. Оттам минават много кораби и идеята е за да се облекчи трафика, да се прокопае канал. Именно това ще е „Вторият Босфор”, който ще позволи преминаването на корабите в двете посоки, а не изчакването, което се налага сега.

Проектът е за 14 милиарда и 100 милиона евро. Той бе стартиран през 2011 г. и трябва да приключи през 2023 г.

Каналът ще бъде дълъг 45 километра или 28 морски мили и с направата му, през протока ще могат да преминават 50 000 кораба годишно.

„Идеята е да намалят трафика на Босфора, който сега е много натоварен. Това според нас ще е вход преди Босфора. Каналът ще излиза по- навътре в Мраморно море. Ще се съкрати пътя на морскигте съдове. Те няма да минават през Истанбул, а накратко. Сега 12 часа пускат в едната, 12 часа в другата посока и натоварването е голямо”, разказаха наши капитани на риболовни кораби.

Коментари

Задължително поле