Търсят място за държавната опера в Пловдив

Заместник-министърът на културата Румен Димитров се срещна с областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Повод за срещата беше реализацията на идеята за намиране на подходящо място, но което да бъде изграден новият дом на Държавната опера в града под тепетата.

Зам.-министър Димитров е в Пловдив заедно с експерти, за да огледа подходящи терени, на които би могло да бъде изградена нова сграда, в която да се настани Държавна опера – Пловдив. В момента тя представя своите спектакли в Градския дом на културата „Борис Христов“, чиято сцена обаче не е достатъчна, за да побере по-мащабни музикални концерти и представления.

И Румен Димитров, и Здравко Димитров са на мнение, че липсата на самостоятелна сграда на Операта, особено в контекста на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 г., не позволява на културната институция да разгърне целия си потенциал, за това е изключително важно въпросът да бъде решен в спешен порядък.

Зам.-министър Димитров обсъди с областния управител няколко потенциални терена, на които би могло да бъде изграден самостоятелен модерен оперен театър. Заместник-министърът на културата се срещна и с председателя на инициативния комитет на фондация „Дом за пловдивската опера“ Любозар Фратев. Информация от срещата и предприетите конкретни стъпки ще бъде изнесена на нарочна пресконференция, планирана за 25 юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони