Търсят нови варианти да платят на пътищарите

Нови обещания, че се търси вариант да получат забавените близо 900 млн. лв. за извършени дейности, са получили на среща с президента Румен Радев представителите на пътния сектор.

Още една среща между бранша и властта ще има в петък

Президент, министри и бизнес ще обсъждат възможностите фирмите да си получат забавените близо 900 млн. лв.

Протестната готовност остава

Президентът Румен Радев, министрите от следващия служебен кабинет и бизнесът ще търсят нови варианти да платят забавените близо 900 млн. лв. на пътните компании за вече изработени качествено и в срок договорени дейности. Разговорите между бранша и представителите на властта ще продължат в петък, съобщи председателят на УС на Българска браншова камара (ББК) “Пътища” инж. Стефан Чайков след среща, продължила близо 2 часа при държавния глава на “Дондуков” 2. На разговорите освен представители на бизнеса и хора от екипа на президента е присъствал и служебният финансов министър Асен Василев, но не и строителният министър Виолета Комитова.

До петък ще се търси правен вариант да се разплатят изработените средства на строителите, като чак след това ще се обсъждат и конкретните времеви параметри, в които това да стане, обясни Чайков. Бизнесът продължава да е категоричен, че не може да кредитира държавата и да очаква забавените плащания с години. Преди дни браншът настоя да получи до края на годината поне 60 на сто от дължимите суми за извършената работа, а останалите 40 на сто да бъдат предвидени в бюджета за догодина.

“Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят устойчиви решения за разрешаване на проблемите”, заяви президентът Румен Радев по време на срещата. От президентската институция са изслушали и опасенията на бизнеса, че възлагането на дейности по ремонт и поддържане на пътищата практически е спряло и ако скоро не се намери решение, зимното почистване на републиканската пътна мрежа би създало притеснения, заедно с всички съпътстващи проблеми за безопасността на придвижването на хора и товари.

Пътните фирми продължават да са в протестна готовност, но засега отлагат предвидените шествия и блокиране на пътни артерии за петък, 17 септември, уточни председателят на УС на ББК “Пътища”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес