Търсят при роднини циганите, крали картини

Търговци взели шедьоврите от апашите

Двамата цигани, заподозрени за кражбата на картини от дома на роднини на Майстора на столичния булевард “Сливница”, се издирват при техни роднини в други градове на страната. Не се изключва и да са заминали за чужбина, научи “Труд”.

В петък бяха намерени 12 от 13-те изчезнали картини, пет от които на Владимир Димитров-Майстора и седем на Димитър Киров-Ди Киро. Една от картините остана в неизвестност, но ченгетата не съобщиха кой е нейният автор.

Творбите бяха открити в домовете на двама търговци на антикварни предмети. Единият от тях, по прякор Наско Дългия, купил творбите от циганите за 2000-3000 лв. и опитал да ги продаде на друг – Божидар Нейков за 12 000 лв., но той се спазарил само за 9 картини за 8000 лева. Пред Би Ти Ви в събота Нейков призна, че е купил картините, защото много му харесват, но без да помисли, че може да са крадени.

За престъпниците се знае само, че са от софийският квартал “Орландовци”, а единият е наричан Амед (от турското име Ахмед). Те обирали предимно мазета и тавани. В случаите, когато попадали на старинни предмети, ги носели при антикварни търговци. От тях знаели също, че от обираните домове трябва да вземат и картините, включително да ги свалят от стените. Обикновено действали в средата на седмицата, после предлагали плячката си на прекупвачите, а картините и други предмети, които им оставали, носели в събота и неделя на битака, където също ходят познавачи на българската живопис.

Коментари

Задължително поле