Търсят тристайни с гараж за 130 хил. евро

В София нараства търсенето на тристайни жилища с гараж или паркомясто.

Нараства интересът към обзаведените домове

Наемите на двустайните в София са от 250 евро до 400 евро

Лихвите не се променят

В София най-търсени са тристайните тухлени апартаменти с гараж или паркомясто за около 130 хил. евро. При двустайните апартаменти най-търсени са тези до 90 хил. евро, пише в анализ на компания за имоти. През последните шест месеца на миналата година превес при търсенето са имали двустайните, докато през тази година се повишават запитванията за тристайни жилища. Наред с това и предлаганите на пазара нови тристайни апартаменти са повече от двустайните.

Завишен интерес има към имоти и парцели в околностите на София. След въвеждане на извънредното положение се констатира ръст на търсенето на къщи с дворове, тъй като все повече хора работят от вкъщи. Наред с по-голямото търсене и предлагането на къщи леко нараства. За започнатите строителни проекти няма забавяне в сроковете за изпълнение.

През последните месеци луксозните имоти запазват цените си, като търсенето за тях също е повишено. Най-предпочитаните квартали са Центърът, “Манастирски ливади-Запад”, “Бояна”, “Драгалевци”, “Гео Милев” и “Дианабад”. През последните 7-8 години има тенденция българи, живеещи в чужбина, да купуват имоти у нас. Най-често те купуват двустайни и тристайни апартаменти от масовия сегмент на пазара. Според експерти инвестициите в имоти съставляват голям дял от средствата, които се връщат в България от наши сънародници в чужбина.

Наемите в София варират в диапазона от 250 евро до 400 евро за двустайни и от 400 евро до 550 евро за тристайни апартаменти.

Интересът към завършени и обзаведени жилища в София се повишава, а цените остават без промяна, показват данни на компания на пазара на имоти. Промяна обаче има в профила на купувачите. Ако в началото на годината това са били хора, купуващи заради добрите условия на банките и ниските лихви, сега главните действащи лица са хора, които купуват имоти за собствени нужди, както и такива с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си, посочват от компанията.

В частите на столицата, в които преобладава ново строителство, като “Манастирски ливади”, много сделки се сключват на етап “в строеж” заради по-добрите условия и по-изгодните цени. Пазарът вече се възстанови след временния спад при въвеждане на извънредното положение.

По отношение на банковото кредитиране няма съществена промяна, а лихвите по кредитите остават на нивата от преди кризата. Банките продължават да отпускат ипотечни кредити, но със завишени критерии - проучват внимателно доходите на кандидатите. Наблюдава се и ограничаване на процента на ипотечните кредити до около 80% от стойността на имота и се избягват сделки със 100% финансиране от банката.

Дават до 1600 евро за кв. м

Купувачите в Пловдив бързат със сделките

Изчерпват се още преди Акт 14

В Пловдив купуват двустайни жилища основно за инвестиция, а тристайни и четиристайни - за живеене.

В Пловдив търсенето на жилища сериозно нарасна през последните месеци. Купувачите търсят основно ново строителство, а до сключването на сделка се стига бързо.

Ако през миналата година за оглед и покупка на имот са били необходими между един и два месеца, сега покупко-продажби се осъществяват в рамките на два-три дни, пише в анализ на компания за недвижими имоти.
Имотите в строеж в Пловдив се изчерпват още преди Акт 14 независимо от локацията.

С предимство се продават двустайни и тристайни имоти с по-ниска цена. Двустайните жилища се купуват основно за инвестиция или за съхранение на парите, а тристайните и четиристайните - за живеене.

Офертните цени в Пловдив остават непроменени. Най-желаните райони остават Център, където цените варират от 850 евро до 1600 евро на кв. м, Западен и Смирненски - с 750-1050 евро/кв. м. В останалите райони на града цените варират между 600 евро и 800 евро на кв. м, като в крайните квартали са от 480 евро/кв. м.
Наемите в Пловдив са на нивото от преди кризата.

Коментари

Задължително поле