Убиват куче с лък, друго посичат с лопата (обзор)

Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу 40-годишния Христо Иванов, убил куче с лък. Мъжът ще отговаря за това, че на публично място е проявил жестокост към гръбначно животно и му е причинил смърт по особено мъчителен начин. Според Наказателния кодекс той е заплашен със затвор от 1 до 5 години и глоба от 5000 до 50 000 лв.

Престъплението било извършено на 21 юни 2015 г. Тогава Христо Иванов отишъл до бензиностанция в Пловдив, за да зареди с гориво автомобила си. Наблизо преминало куче, което излаяло. То било бездомно, но маркирано и ваксинирано. Често обикаляло района а служителите му давали храна и вода и го наричали Гергана.

Христо Иванов се подразнил от лая, извадил от багажника на колата си спортен лък, прицелил се и пронизал кучето със стрела. Гергана била уцелена през носната кухина в централния мозък. Животното започнало да се гърчи в агония, а предсмъртните му викове ужасили всички свидетели на зверството. Двама от тях се обадили на ветеринар и на тел. 112, но животът на кучето не можел да бъде спасен. По–късно била назначена аутопсия, която установила, че стената е пронизала черепа на животното.

Полицията в Лом пък се опитва да открие убиеца на домашно куче, намерено посечено на улица в монтанското село Ковачица. Животното е на местната жителка Аксиния И., която намерила любимеца си мъртъв през две улици от дома й. На мястото пристигнала оперативна група, която установила, че главата на кучето е разцепена с твърд предмет, най-вероятно лопата. Според местни хора убиецът бил техен съселянин, който се дразнел от лая на кучето.

Коментари

Задължително поле