Убиецът Полфрийман остава под ключ до произнасяне на съда

Десетки столичани протестираха пред НДК срещу пускането на австралийския убиец и поискаха оставката на съдиите Калпакчиев и Иванова. Снимка Денислав Стойчев

Определиха състав на ВКС, който ще гледа делото на 23 октомври

МВР: Джок е на сигурно място в Бусманци

Близки и приятели на убития студент поискаха оставката на Калпакчиев

Убиецът Джок Полфрийман остава под ключ в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, докато няма решение на съда по искането на главния прокурор за възобновяване на делото. Това съобщи заместник-вът­решният министър Стефан Балабанов. Той допълни, че друга причина австралие­цът да не бъде освободен е неговата персонална сигурност.

Както писа “Труд”, всеки момент пуснатият условно и предсрочно от затвора Полфрийман можеше да избяга, без да е платил 600 000 лв. кръвнина на близките и без никакъв правен механизъм да бъде вкаран пак в затвора да излежи остатъка от присъдата си, надхвърлящ 6 години, в случай, че извърши ново престъпление. Зад решетките в Бусманци той очаква от австралийското консулство в Атина да получи временен документ за самоличност - пасаван, с който да премине българската граница.

До сряда вечерта в МВР не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома на дирекция “Миграция”, уточни Балабанов.

Полфрийман бе освободен от състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев и докладчик по делото Весислава Иванова. Втората инстанция отменя определението на Софийския градски съд (СГС), с което се отказва условното предсрочно освобождаване на убиеца. Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров внесе в СГС искане определението на САС да бъде отменено и производството възобновено.

По искането на обвинител №1 трябва да се произнесе Върховният касационен съд (ВКС). Днес жребий бе определен тричленният състав с председател Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова, който ще разгледа искането за възобновяване на 23 октомври. Нито един от тримата не си е направил отвод.

Христо Монов, почерненият баща на убития студент Андрей Монов, дойде на протеста пред НДК, организиран от приятели и близки на сина му. В него се включиха и десетки столичани, за да поискат съдът да преразгледа случая и убиецът да бъде върнат в затвора. Поискана бе и оставка на съдиите, пуснали Полфрийман.

В мотивите си Калпакчиев и Иванова се позовават на положителните му характеристики от Българския хелзинкски комитет (БХК) и двама свещеници в Софийския затвор, а напълно отхвърлят заключението на затворническата администрация, че Полфрийман още не се поправил.

Заместник-правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора, австралиецът е продължавал да държи агресивно, като с това се потвърждавали лошите му характеристики. Проданов допусна, че съставът на Калпакчиев е бил подведен от някои факти - например завършеното от Полфрийман дистанционно висше образование. За това нямало никакви документи освен електронни справки, които можело лесно да бъдат манипулирани, смята зам.-министърът.

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов:

Нужен е касационен контрол при предсрочно освобождаване на лишени от свобода

“Готов съм с конкретни предложения за изменения в закона по отношение на условното предсрочно освобождаване на лишени от свобода”. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Той посочи пред сайта “Правен свят”, че идеята му е да се въведе касационен контрол върху актовете на въззивния съд при пускането на затворници. На практиката така част от делата ще се решават от три, а не от две инстанции, какъвто е скандалният случай с убиеца Полфрийман. Министърът обаче уточни, че финалният вариант на проекта за промени ще бъде готов най-рано в началото на другата седмица, като очаква те да бъдат внесени в Народното събрание от депутати от ГЕРБ.

Коментари

Задължително поле