Убийствата на държавни и правителствени ръководители в Европа липсваха 20 години

Премиерът на Словакия Роберт Фицо

От 20 години в Европа не е имало брутален опит за убийство на премиер или държавен глава, припомни сръбският вестник "Телеграф". Словашкият премиер Роберт Фицо е първият настоящ министър-председател на европейска държава, прострелян след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич през март 2003 г. Джинджич беше убит в двора на сградата на правителството на Република Сърбия в Белград. Това убийство доведе до въвеждането на извънредно положение в страната, както и до полицейската акция "Сабята", при която бяха арестувани стотици престъпници.
Премиерът на Сърбия и лидер на Демократическата партия беше прострелян от снайперист на 12 март 2003 г. в 12:25 ч. пред вход номер 5 на сградата на сръбското правителство. Убийството е извършено от Звездан Йованович, член на отдела за специални операции на улица „Адмирал Гепрат“.

Убит бе и бившият министър-председател на Руската федерация Борис Немцов. Той бе руски политик, участвал във въвеждането на реформи в руската постсъветска икономика. Той беше вицепремиер по време на управлението на Борис Елцин през 90-те години и мнозина го смятаха за наследник на Елцин. Беше убит през 2015 г. с изстрели недалеч от Кремъл, докато се разхождаше в компанията на 22-годишния украински модел Анна Дуричка. Той минавал по мост в Москва близо до стените на Кремъл и Червения площад. Убийството стана дни преди Немцов да оглави протест срещу войната в Украйна. В нощта след убийството на Немцов неговите документи, файлове и твърди дискове бяха иззети при полицейски обиск в апартамента му. За убийството му бяха арестувани петима мъже от чеченски произход, които по-късно се озоваха в затвора. Официалното разследване обаче остави без отговор основните въпроси – кой и защо е поръчал убийството?

Трагично загина и Анна Линд (46), шведска министърка. Тя беше брутално убита през 2003 г. на 10 септември. Цяла Швеция беше шокирана от това събитие, а Анна Линд беше смятана за любим политик на хората. Тя беше убита в търговски център в центъра на Стокхолм. Михайло Михайлович, мъж от сръбски произход, я нападнал с нож. Анна Линд се бори за живота си няколко часа, а след това на следващия ден беше обявено, че е починала. Убиецът й беше осъден на доживотен затвор. Михайлович е син на сръбски емигранти. Премиерът Линд беше нападната в универсален магазин и намушкана многократно с нож в гърдите, корема и ръцете. Нападателят й избяга и полицията го арестува след няколко дни. По-късно се установи, че убиецът й е психично болен млад мъж. След като беше осъден на доживотен затвор през 2004 г., Михайлович се отказа от шведското си гражданство. Той поиска да излежи присъдата си в затвор в Сърбия, но молбата му беше отхвърлена. Освен това се опита да се самоубие, като си преряза вените. Имал е сблъсъци с други затворници, които са го заплашвали със смърт.

Консервативният британски депутат сър Дейвид Еймс беше убит през 2021 г. при брутално нападение с нож. Той е намушкан няколко пъти, а нападателят е задържан. Инцидентът станал, докато британският политик разговарял с избиратели в лазарета на методистка църква в малък град в Есекс.

Андрей Карлов, руският посланик в Турция, беше убит от Мевлют Мерт Алтинташ, турски полицай, който не бил на служба по това време. Убийството е извършено на изложба в Анкара на 19 декември 2016 г.

67-годишният Шиндзо Абе беше прострелян на 8 юли 2022 г., докато изнасяше реч в западния японски град Нара, по време на кампанията за изборите за горната камара в неделя. Той се бори за живота си няколко часа, а след това от болницата дойде съобщението, че е починал от нараняванията си. Нападателят Тецуя Ямагами, който застреля Абе, е задържан на място.

Убийствата на държавни и правителствени ръководители след 2003 г. в света: 
Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше убит на 7 юли 2003 г. в Порт-о-Пренс. Идрис Деби, президентът на Чад, беше убит на 20 април 2021 г. Жоао Бернардо Виейра, президентът на Гвинея-Бисау, беше убит на 2 март 2009 г. Рафик Харири, министър-председател на Ливан, беше убит в Бейрут на 14 февруари 2005 г.. 

В България през 1994 г. беше убит премиерът Андрей Луканов. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа