Увеличават се желаещите да се занимават с фермерство в Търновско

116 бизнес-плана е изготвил на бъдещи фермери екипът на Териториалния офис на Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново през миналата година. Те са по подмярката за стартова помощ за развитие на малки стопанства на Оперативната програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 година. Основно бизнес плановете са били за отглеждане на плодове и зеленчуци и за развитие на животновъдството, част от което е и пчеларството.

Кандидатствалите по тази подмярка искат да отглеждат оранжерийни домати и краставици. Част от бизнес-плановете са били и за домати, краставици и пипер на открито. От трайните насаждения най-голям е бил интересът съм сливовите градини.

622-ма земеделски стопани и желаещи да се занимават със селскостопанска дейност са консултирани в Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново през миналата година. Екипът е посетил и 175 земеделски стопанства, което е значително повече от предходни години. Специалистите от службата са извършили общо 3720 консултации. Най-много – 40 % от тях, са били по Програмата за развитие на селските райони.

През миналата година в общински центрове и населени места с повече земеделски стопани са направени 43 приемни. Екипът на службата е провел и четири специализирани информационни срещи по различни проблеми, сред които са били създаването и отглеждането на трайни насаждения, пчеларство и др.

"Очаква се стартиране на подмярка за подкрепа при инвестиции в земеделски стопанства", обяви Деян Дончев, който е ръководител на Областната служба за съвети в земеделието.

Той сподели, че тя ще касае малките ферми с производствен обем от 6000 до 8000 евро и доход от земеделска дейност от предходната година най-малко една трета. Одобрените фермери ще могат да използват средствата по тази подмярка за техника, създаване на постройки за развиване на растениевъдна или животновъдна дейност и др. Очаква се подпомагането да е 60 % от извършените разходи. Дончев разясни, че Областната служба за съвети в земеделието ще продължи изготвяне на бизнес-планове и консултиране на желаещи, както и организиране на информационни семинари.

Вероятно през лятото ще стартира и приемът на заявления за започване на земеделска дейност от млади стопани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони