Увеличава се броят на жертвите в земетресението на японския остров Хокайдо

Японски спасители и войници продължават трети ден да издирват оцелели от земетресението на остров Хокайдо, предаде Асошиейтед прес. Властите на Хокайдо съобщиха, че 30 души са загинали или се смята, че са загинали, а девет са в неизвестност.

По-голямата част от загиналите са от малкия град Ацума, където цял квартал беше напълно разрушен, след като хълм се срина от силата на земетресението с магнитуд 6,6 и затрупа къщите, разположени под него.

Около девет души все още не са открити в града и около 400 имат леки наранявания, според местното правителство на северния остров Хокайдо.

Около 40 000 спасителни работници, включително специалните сили за самоотбрана, които са били подготвени специално, са търсили оцелели с помощта на булдозери, кучета и 75 хеликоптера, според високопоставен говорител на правителството.

Всичките три милиона домакинства на остров Хокайдо останаха без електричество, когато земетресението в четвъртък разруши топлоцентралата, доставяща електроенергия в региона, но премиерът Шинзо Абе заяви, че електрозахранването в голяма степен е възстановено.

"Благодарение на усилената работа за осигуряване на електрозахранването през цялата нощ, броят на домакинствата, които нямат ток, е сведен до 20 000", каза премиерът Шиндзо Абе на заседание на кабинета, посветено на ликвидиране на щетите от земетресението.

Абе добави, че правителството ще отпусне спешни средства за доставка на храна, вода и гориво, необходими за електрогенераторите в болниците.

Общо 31 000 домакинства все още нямат вода и около 16 000 души са евакуирани в приюти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия