Увеличиха присъдите на телефонни измамници след протест на прокуратурата

Тримата измъкнали от баба 8000 лева

След протест на Районна прокуратура – Велико Търново срещу първоинстанционна присъда, Окръжният съд увеличи размера на наложените наказанията на трима извършители на телефонна измама. Втората съдебна инстанция уважи искането на прокуратурата за отмяна на първоинстанционната присъда, като неправилна и явно несправедлива по отношение на размера на определените наказания на измамниците.

На З. В. съдът увеличи наказанието от две години и четири месеца лишаване от свобода на пет години затвор. На З. Ж. и Ц. П. съдът отмени наложените условни наказания, като наложи от по една година и четири месеца лишавана от свобода при общ режим.

З.В., Ц. А. и З. Ж. са осъдени за това, че на 21 ноември миналата година във великотърновското село Пчелище, след предварителен сговор заблудили старица, че трябва да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и я "ужилили" с 8000 лева. З. В. е извършил деянието при условията на опасен рецидив.

Във въпросния ден тримата решили да извършат телефонни измами. Снабдили се с мобилни телефони и сим карти и започнали да звънят на различни стационарни номера в села от Община Велико Търново. Обвиняемите предварително се сговорили да въвеждат жертвите си в заблуждение, като се представят за служители на МВР и да разиграват сценарий, при който искат съдействие за залавяне на престъпна група, извършваща телефонни измами.

Така З. В. се свързал с пострадалата жена, представил се за полицай, който работи по задържане на "телефонни измамници", за което било необходимо да му съдейства. Малко по-късно й се обадил З. Ж., преправил гласа си на женски, като се представил за дъщерята й и обяснил, че е пострадала и трябват спешно пари за неотложна операция. Докато провеждала разговора на стационарния телефон, обвиняемите позвънили и на мобилния, на който „полицаят“ й казал да приготвя парите, за да може да хване измамниците. Пострадалата събрала всичките си пари и по дадените указания ги оставила до контейнер.

Решението не подлежи на обжалване и е влязло в сила.

Коментари

Задължително поле