Удариха банда за рекет и наркотици (обзор)

В разнищването на набезите на бандата участвали и полицаи и прокурори в Монтана. Снимка: Архив

Над 15 са арестувани, с белезници е и кикбоксьорът Мартин Антов

Тарторът арестуван преди 6 г. при „Килърите-2”

Мащабна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата разби банда, която се е занимавала с рекет, палежи, побоища и наркотици. 15 души са арестувани в София и Монтана, съобщи в Монтана зам.-главният прокурор Иван Гешев.

При операцията спецченгетата с маски завардиха входовете и изходите на Монтана. „Претърсени са 25 обекта в столицата и Монтана. Открити са наркотици, пари и хладни оръжия”, каза зам. главният прокурор. По предварителна информация, начело на бандата бил известният в подземния свят Мартин Антов от Монтана. Според осведомени Антов, който от години живее в София, е организирал нападения и изнудване на бизнесмени в Монтана и региона. Набелязаните жертви, които не се подчинявали и не плащали, са били сплашвани с бой и палежи. „Антов е задържан в София. Има данни, че е на ръководно ниво в тази група. Знае се, че той стои зад известна охранителна фирма, която тормози земеделски производители. Притежава бизнеси - пряко или с подставени лица в Монтана, занимава се с рекет и наркотици!”, потвърди Иван Гешев.

Неутрализирането на престъпни групи, които тормозят хората в различни градове на България, е приоритет на прокуратурата и МВР, увери Гешев. „Правим всичко възможно да няма недосегаеми от т. нар. мутри. Престъпници, които пречат на хората да живеят спокойно и да развиват бизнес, създават криминални и феодални владения. От 6-7 години дейността на тези криминални авторитети се разследва от спецпрокуратурата. И „творческата им кариера” ще приключи бързо!”, закани се Гешев.

Соченият за тартор на бандата Мартин Антов бе задържан и през 2013 г. при разследване на групата за мокри поръчки „Килърите -2”, заподозряна за 8 екзекуции. Според полицаи и прокурори, групата, сред чийто лидери са били Антов и Валентин Янев-Вальо Бореца, извършвала убийства, грабежи, побоища и кражби. В младежките си години Мартин Антов е тренирал кикбокс в Монтана. После се включил в свободните боеве (ММА). Според криминалисти в онези години той се свързал с пласьори на дрога и започнал да участва в завземането и разширяването на наркопазарите в Северозапада.

Коментари

Задължително поле