На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Удар по цигарената мафия: Отрязаха нейни пипала в България, Румъния, Испания и Великобритания (СНИМКИ)

Снимка: МВР

21 950 000 къса цигари без бандерол са открили и иззети в хода на реализирана международна полицейска операция, съобщават от вътрешното министерство.

Международното разследване за контрабанда на цигари на територията на цяла Европа е стартирало през 2015г. В рамките му е организиран интензивен обмен на информация между компетентните служби на България /Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“/, Румъния /Генерален Инспекторат „Гранична полиция“/, Испания /Гвардия Сивил/ и Великобритания /NCA и HMRC/.

В хода на операцията, на 2 март 2016г., на територията на Румъния е задържана товарна композиция /цистерна/ с български регистрационен номер, в която, в специално изграден „тайник”, са открити 320 мастърбокса /3 200 000 къса/ с цигари без бандерол. Задържан е шофьорът на цистерната – български гражданин.

На 23 юни 2016г., след взаимодействие между ГДБОП-МВР и Генерален Инспекторат „Гранична полиция“ на Република Румъния, е задържана и товарна композиция, в която са открити 510 мастърбокса /5 100 000 къса/ с цигари без бандерол. Контрабандните цигари били плътно наредени в запечатани хартиени ролки. Последвало издаването на Европейска заповед за арест на шофьора на композицията, който бил установен и задържан на българска територия и към момента се води дело за неговото предаване на румънските власти.

В хода на работата по неутрализирането на международната организирана престъпна група, проведена под наблюдението и ръководството на Специализирана прокуратура, на 18 ноември 2016г. в България е проведена специализирана операция. Открити са 936 мастърбокса /9 360 000 къса/ цигари без бандерол. Задържани са осем лица, като на седем от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, извършваща контрабанда и разпространение на цигари без бандерол.

Междувременно на територията на Кралство Испания са проведени няколко операции. На 4 юни 2016 г. са конфискувани 100 мастърбокса с цигари в превозно средство, управлявано от български гражданин. Установено е, че той е участник в международната организирана престъпна група. На 24 август 2016 г. испанските власти открили и иззели други 36 мастърбокса с цигари, а на 15 февруари 2017 г., при поредна акция конфискували 42 мастърбокса контрабандни цигари.

Финалният етап на операцията е проведен на 28 март 2017г. На територията на Кралство Испания са задържани 28 души, съпричастни към организираната престъпна дейност. Открити са 241 мастърбокса готова продукция /цигари без акцизен бандерол/, извършени са процесуално-следствени действия на 18 адреса. Иззети са 140 000 евро. На територията на Република Румъния са осъществени действия по разследването на 38 адреса. Намерени и иззети са голям брой мобилни апарати и компютърни конфигурации. В моторно превозно средство, ползвано от престъпната група, са открити 10 мастърбокса с цигари без акцизен бандерол. По същото време на територията на Република България е задържан български гражданин, съпричастен към организирания транспорт и контрабандното въвеждане на цигари на територията на Република Румъния и Кралство Испания. У него служителите са намерили три мобилни телефона.

Проверени са четири адреса и лек автомобил, откъдето са иззети още три мобилни телефона и документация, свързана с осъществяваната контрабанда.

При проведените съвместни операции на територията на Република Румъния, Република България и Кралство Испания, общо са задържани 21 950 000 къса / 2195 мастербокса/ цигари без акцизен бандерол. Арестувани са 40 души от различни националности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.