Уди Алън - От гений до парий

Облаците на хоризонта пред легендарния режисьор и сценарист Уди Алън се сгъстяват и за пръв път кариерата на прочутия невротичен нюйоркчанин изглежда в опасност. Причината е подновената атака към него от страна на бившата му партньорка Мия Фароу и доведената им дъщеря Дилън Фароу, която повтори старите си обвинения към Алън в сексуален тормоз.

Този път офанзивата успя да разклати репутацията на Уди и редица известни актьори публично се дистанцираха от него – нещо, което бе немислимо преди години. Причината е сексуалната параноия и паника, парализирала обществото след разкритията за продуцента Харви Уайнстийн и родила прогресивно истерични кампании като MeToo.

Още през 90-те Мия Фароу, разгневена от разкритието, че Алън има афера с нейната 21-годишна осиновена дъщеря Сун-И, решава да обвини Уди, че е докосвал сексуално седемгодишната тогава Дилън Фароу, която е осиновена и от двамата по това време. Тогава Алън вече е в процес на богато отразена от медиите и горчива раздяла с Фароу и скандалът влиза в заглавията. Разследванията установяват, че Алън не е блудствал с Дилън, а версията на Мия демонстративно е пронизана от противоречия и несъответствия. Уди Алън и до днес твърди, че психически нестабилната Мия е внушила на малката Дилън и я е накарала да повярва в безумните според него твърдения. Въпреки това Фароу не се отказва от обвиненията, а Алън продължава кариерата си и се жени за Сун-и, с която създават семейство. Двамата са заедно и до днес.

Но бурята, отприщена от разкритията за Харви Уайнстийн, Кевин Спейси и още десетки шоубизнес и медийни фигури, разобличени като сексуални хищници или поне хора със скандално полово поведение, нямаше как да не засегне и Уди Алън. Вече порасналата Дилън Фароу използва момента, за да повтори обвиненията и този път медиите и колегите на режисьора в Холивуд решиха да повярват. Редица актьори се дистанцираха от него, а новият му филм е под въпрос.

Някои коментатори смятат, че жегата ще отмине и Алън ще излезе чист от скандала и ше може да продължи да прави филми, но вече с по-малко пари и по-малко – или никакви – звезди.

На 82 години той е добра творческа форма и продължава да бъде невероятно продуктивен и да снима по един филм всяка година. Но последното му произведение “Въртележка” беше голям провал. Сега над Уди действително стои една тлъста въпросителна.

Алън е невротичният император на интелигентния хумор. Той не желае да получи безсмъртие чрез работата си. Иска да го постигне, като не умира. И въпреки че не вярва в задгробния живот, си е приготвил чифт чисто бельо за там. Алън казва, че хората го смятат за артист, защото има очила и филмите му губят пари, но финансово те са разочарование само в САЩ.

Старият континент обожава стария майстор. По тази причина е въпрос на чест и традиция новото бижу на майстора да бъде представено на фестивала в Кан - лазурния символ на европейския филмов елитизъм. Може би накрая именно Европа ще остане последния пристан на Алън ако от Холивуд окончателно го прогонят.

Дори и кариерата му да бъде прекратена за ценителите винаги ще остане удоволствието от филми като “Вземи парите и бягай”, “Банани”, “Зелиг”, “Ани Хол”, “Манхатън”, “Пурпурната роза от Кайро”, “Хана и нейните сестри”, “Съпруги и съпрузи”...

 

Не отива да си вземе наградите “Оскар”

Уди Алън е един от най-награждаваните творци в историята на киното. Той има 18 номинации за “Оскар” и четири пъти е печелил най-престижната награда в този бизнес. Уди е най-номинираният и награждаван сценарист в киното, но ексцентричната му природа се проявява и в тази сфера. Той не обича награждаванията и докато през 1977 г. филмът му “Ани Хол” триумфира в Нощта на академията, Уди дори не присъства защото е зает да свири джаз с бенда си в Ню Йорк.

 

За него

Вярвам на обвиненията и на Дилън Фароу

Искам да кажа, че вярвам на Дилън. Вярвам на обвиненията на Дилън и няма да работя повече с Алън. Сексуалният скандал в Холивуд ни показа много случаи на могъщи мъже, които са злоупотребявали със своята власт и влияние. Кампаниите MeToo и TimeIsUp са изключително важни.

Натали Портман, актриса

 

Никога вече не бих работил с него

Обвиненията срещу него са сериозни, а Дилън трябва да бъде изслушана и уважавана. Снимах се при Уди Алън преди пет години в една романтична комедия за илюзионисти - “Магия в полунощ”. Сега е време да кажа, че никога вече не бих работил с него.

Колин Фърт, актьор

 

Нападнаха го грозно и безчестно

Обвиненията срещу Уди Алън са разследвани в два американски щата преди повече от 25 години и не е открито нито едно доказателство в подкрепа на твърденията на Мия Фароу и Дилън. Няма повдигнати официални обвинения. Нападнаха го грозно и безчестно. Според мен той стана жертва на несправедливост. Работил съм с него три пъти и това е една от привилегиите в моята кариера.

Алек Болдуин, актьор

 

Той ми е приятел и аз съм до него

Вярвам на Уди и неговата защита. Той ми е приятел и аз съм до него. Още си спомням вълнението, което ме обзе, когато прочетох сценария на “Ани Хол”. Толкова иновативен драматургичен подход, хумористични ситуации, каквито не бях срещала никъде другаде в американското кино, препратки към Бергман и Фелини... Знаех, че авторът на този сценарий е нещо специално. Уди е съкровище за киното и един от най-близките му хора. Изпълнена съм с благодарност за всичко, което изживяхме и сътворихме заедно през години.

Даян Кийтън, актриса

Коментари

Задължително поле