Уди Алън - От гений до парий

Облаците на хоризонта пред легендарния режисьор и сценарист Уди Алън се сгъстяват и за пръв път кариерата на прочутия невротичен нюйоркчанин изглежда в опасност. Причината е подновената атака към него от страна на бившата му партньорка Мия Фароу и доведената им дъщеря Дилън Фароу, която повтори старите си обвинения към Алън в сексуален тормоз.

Този път офанзивата успя да разклати репутацията на Уди и редица известни актьори публично се дистанцираха от него – нещо, което бе немислимо преди години. Причината е сексуалната параноия и паника, парализирала обществото след разкритията за продуцента Харви Уайнстийн и родила прогресивно истерични кампании като MeToo.

Още през 90-те Мия Фароу, разгневена от разкритието, че Алън има афера с нейната 21-годишна осиновена дъщеря Сун-И, решава да обвини Уди, че е докосвал сексуално седемгодишната тогава Дилън Фароу, която е осиновена и от двамата по това време. Тогава Алън вече е в процес на богато отразена от медиите и горчива раздяла с Фароу и скандалът влиза в заглавията. Разследванията установяват, че Алън не е блудствал с Дилън, а версията на Мия демонстративно е пронизана от противоречия и несъответствия. Уди Алън и до днес твърди, че психически нестабилната Мия е внушила на малката Дилън и я е накарала да повярва в безумните според него твърдения. Въпреки това Фароу не се отказва от обвиненията, а Алън продължава кариерата си и се жени за Сун-и, с която създават семейство. Двамата са заедно и до днес.

Но бурята, отприщена от разкритията за Харви Уайнстийн, Кевин Спейси и още десетки шоубизнес и медийни фигури, разобличени като сексуални хищници или поне хора със скандално полово поведение, нямаше как да не засегне и Уди Алън. Вече порасналата Дилън Фароу използва момента, за да повтори обвиненията и този път медиите и колегите на режисьора в Холивуд решиха да повярват. Редица актьори се дистанцираха от него, а новият му филм е под въпрос.

Някои коментатори смятат, че жегата ще отмине и Алън ще излезе чист от скандала и ше може да продължи да прави филми, но вече с по-малко пари и по-малко – или никакви – звезди.

На 82 години той е добра творческа форма и продължава да бъде невероятно продуктивен и да снима по един филм всяка година. Но последното му произведение “Въртележка” беше голям провал. Сега над Уди действително стои една тлъста въпросителна.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети