Удължават до 2026 г. програмата за поставяне на силанти на децата

Министерството на здравеопазването очаква националната програма за превенция на денталните заболявания при децата да бъде удължена до 2026 година, каза заместник-министър Светлана Йорданова. По данни на Зъболекарския съюз 90 на сто от родителите са доволни от поставянето на силанти на децата, информира БНР. Поставянето на силанти върху шестите зъби е част от профилактиката на зъбния кариес.

За 9-а поредна година на децата от 5 до 8-годишна възраст се поставят безплатно силанти или предпазващо от кариес вещество върху шестите постоянни зъби, които пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Заради интереса към програмата досега тя ще бъде удължена, заяви заместник здравният министър Светлана Йорданова:

"Отчитам, един от основните проблеми е късното започване на програмата - октомври месец. Поемам ангажимента следващата 2020 година процесът да започне много по-рано, защото тази програма има нужда от по-голяма популяризация".

С 80 на сто се редуцира кариесът когато зъбите на децата са силанизирани, каза проф. Мая Рашкова заместник-декан на Факултета по дентална медицина в София. 62 на сто от родителите са завели децата си за силанизация, сочи проучване на БЗС

Коментари

Задължително поле